K nepovinné ústní maturitě z češtiny a cizího jazyka na některých školách mnoho maturantů nepřijde

26. březen 2021

Ředitelé středních škol začínají zjišťovat, kolik maturantů se letos přihlásí k dobrovolným ústním zkouškám. Studenti letos kvůli pandemii nemusí skládat ústní maturity z češtiny a cizího jazyka.

Ti, kdo pomáhají v nemocnicích nebo domovech pro seniory, nebudou muset dělat ani státní didaktické testy.

Na některých školách se většina maturantů se raději ústní zkoušce z češtiny a cizího jazyka vyhne. Řeší ale, aby to v budoucnu neovlivnilo jejich přijetí na vysoké školy nebo do zaměstnání.

„Osobně jsem moc ráda za odpuštění slohu a nedávnou možnost výběru, zda chci, nebo nechci, ústně maturovat z českého a cizího jazyka, protože distanční výuka z není podle mě moc efektivní a produktivní cesta, jak se něco naučit, nebo se jakkoli vzdělávat,“ vítá dobrovolnou maturitu z češtiny a cizího jazyka Bára Sochorová, studentka posledního ročníku střední pedagogické školy v Mostě.

Žáci řeší především to, zda by jim ústní maturita v budoucnu nechyběla

Sama ještě ale není rozhodnutá, jestli z těchto předmětů bude maturovat.

„Bojím se následků, jestli bych získala nějaké pracovní místo, kde na takové maturitní vysvědčení nebudou brát zřetel. Jsem ale jedna z mnoha, co se hlásí na vysoké školy, a ty v mnoha případech oznámily, že úředně uznaná ústní maturita nebude mít vliv na přijetí,“ doplňuje Bára.

Ústní maturity z češtiny a cizího jazyka zřejmě vynechá i většina žáků z chomutovského gymnázia.

„Spíš máme pocit, že těch žáků bude méně, než více. Ten zásadní důvod je ten, že to považují za ztrátu času v tom smyslu, že se místo toho mohou připravovat na zkoušky na vysoké školy,“ popisuje ředitel Jaroslav Zahrádka.

Víc než polovina studentů střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě naopak přihlášku dobrovolným ústním zkouškám zvažuje.

„Nemám pocit, že by si žáci řekli ‚Hurá, nejdeme'. Na denním studiu teď spíš řeší, jestli se to bude líbit zaměstnavatelům a co na to vysoké školy. Odhaduji, že tak 80 procent k ústní maturitě půjde a 20 procent ne,“ popisuje ředitelka Vladimíra Ilievová.

Studenti, kteří budou chtít z češtiny a cizího jazyka maturovat, musí odevzdat přihlášku k dobrovolným ústním zkouškám do 30. dubna.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související