Studenti letos mohou vynechat ústní maturitu z češtiny a cizího jazyka. Případné přijetí na vysokou školu by to ohrozit nemělo

17. březen 2021 08:09

Ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka budou letos dobrovolné. Studenti, kteří pomáhají v nemocnicích nebo domovech seniorů, navíc nemusejí dělat ani státní didaktické testy.

Takto upravené maturity by neměly studentům komplikovat přijetí na vysoké školy. Například pro Univerzitu Karlovu, Vysokou školu ekonomickou v Praze a další školy bude rozhodující, jak si uchazeči poradí s přijímacími zkouškami.

Aneta Mošnová studuje Střední zdravotnickou školu v Mostě a pomáhá v litvínovském Domově sociálních služeb. Českému rozhlasu Sever řekla, co si o upravených maturitách myslí.

„Jsem ráda, že nebudou. Jsou těžký a není čas se v dnešní době na ně připravovat. Přes ten počítač to prostě není ono. Máme ale ve třídě holčiny, které tu maturitu chtějí tak, jak má být,“ shrnuje Mošnová, která chce ve studiu pokračovat na vyšší odborné škole.

Na rozsah maturit nebudou hledět univerzity. Například děkan Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Jiří Škoda nepředpokládá, že budoucí vysokoškoláci studium nezvládnou.

„Pro nás to určitě budou kvalitní uchazeči a budoucí studenti, protože my ve většině studijních programů děláme vlastní přijímací zkoušky, jen asi tři nebo čtyři programy jsou bez přijímacích zkoušek,“ vysvětlil děkan pedagogické fakulty ústecké univerzity Jiří Škoda a dodal: „Bohužel budeme muset, stejně jako v minulém roce, kvůli protažení termínů těch maturit, přijímat studenty ke studiu podmínečně a v případě, že úspěšně složí maturitní zkoušku, tak budou přijati.“

Spustit audio

Související