Jolana Smyčková – skvělá dabérka i herečka ze Semaforu, rodačka z Ústí nad Labem

1. červenec 2024

Jejím hlasem promlouvají v televizi hollywoodské hvězdy Jessica Alba, Gwyneth Paltrow, Angelina Jollie, Kate Beckinsale, Emily Blunt a desítky dalších. Ústecká rodačka Jolana Smyčková je nejen excelentní dabérkou, ale také hvězdou Semaforu. Narodila se v roce 1979.

Otec Jolany Smyčkové byl operní pěvec, a právě ústecká opera jí v dětství učarovala. Už v osmi letech začala zpívat v Jakobínovi a Bohémě.

Pak ji ale oslovilo herectví. Vystudovala Pražskou konzervatoř a dabovat začala už ve druhém ročníku. Během studia také hostovala v Činoherním klubu ve Smečkách, v Rokoku, v Divadle na Fidlovačce nebo Divadelní společnosti Josefa Dvořáka.

Nejvýznamnějším profesním okamžikem v životě Jolany Smyčkové bylo úspěšné absolvování konkurzu do Divadla Semafor, kde působí dodnes. Za nejlepší roli v tomto divadle považuje Lysistriádu a Bludičku v Kytici. 

Pro filmovou společnost Jiřího Suchého natočila dva filmy: Zajatec lesa a Královna bublin. V roce 2009 získala nominaci na Cenu Thálie za mimořádný výkon v roli Káči ve hře Divotvorný hrnec. O rok později byla nominována podruhé za roli Elizy Doolitlové v muzikálu My fair lady.

Jolanu Smyčkovou, která je manželkou sólisty opery Národního divadla Richarda Haana, jsme viděli také v Ordinaci v růžové zahradě. Do ústeckého divadla se vrací často a ráda.

autor: Milan Knotek
Spustit audio