Josef Hlavnička – úspěšný a oblíbený ředitel Baťových závodů z Lomnice nad Popelkou

2. červenec 2024

Ze všech Baťových ředitelů byl u zaměstnanců nejoblíbenější. Měl charisma a uměl jednat s lidmi. Josef Hlavnička, který se narodil v roce 1897 v Lomnici nad Popelkou, to i kvůli uvedeným vlastnostem dotáhl až na vrchol.

V rodné Lomnici vystudoval měšťanku a textilní školu.

Do Baťových závodů ve Zlíně přišel ve 22 letech. Pozornost slavného Tomáše Bati si poprvé zasloužil, když dal do pořádku sklad.

Byl to zlomový moment – traduje se, že ho Baťa navštívil v kanceláři a podíval se mu do stolu. Na rozdíl od nadřízeného tam měl Hlavnička všechno krásně uspořádané.

Baťa šéfovi oznámil, že Hlavnička nastupuje na jeho místo. A nebylo to jen proto, že se Josef Hlavnička oženil s nevlastní sestrou Tomáše Bati Marií.

Hlavnička pak působil v nákupu a absolvoval dvouletý obchodní a manažerský kurz v Anglii.

V roce 1931 vybudoval v Otrokovicích průmyslové a zahradní město. Později byl jedním ze tří ředitelů, kteří měli na starosti chod celé společnosti s 53 000 zaměstnanci.

V době nacistické okupace obratně manévroval mezi zájmy firmy a německým dohledem. Spoustě pronásledovaným a zatčeným lidem tehdy pomohl – třeba tím, že sháněl úplatky pro gestapáky.

Život empatického ředitele Josefa Hlavničky vyhasl v roce 1943, když vjel tatrovkou na železničním přejezdu pod vlak. Na pohřeb mu přišly desítky tisíc vděčných lidí.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.