Kateřina Holubcová Jakešová – první česká mistryně světa v biatlonu z Ústí nad Labem

3. červenec 2024

Málokdo si už pamatuje, že čeští lyžaři a lyžařky vozili velké medaile ještě před zlatou érou našeho biatlonu. Jednou z nich byla i Kateřina Holubcová Jakešová.

Narodila se v roce 1976 v Ústí nad Labem. Táta ji postavil na lyže už ve třech letech. Brzy se ukázalo, že je výjimečným talentem.

Nejdříve se věnovala běhu na lyžích, ale perspektivnějším se nakonec ukázal biatlon. Už na prvním juniorském mistrovství světa skončila čtvrtá, i když byla ještě dorostenka. Za rok vyhrála mistrovství Evropy ve sprintu.

Vrcholem kariéry Kateřiny Jakešové se stalo mistrovství světa v ruském Chanty-Mansijsku v roce 2003. Pod dívčím jménem Losmanová nejprve vybojovala bronz ve sprintu na 7,5 kilometru.

Do vytrvalostního závodu na 15 kilometrů nastupovala s bolestmi v krku, ale bezchybná střelba jí vynesla zlato. Byl to historicky první individuální světový titul pro český biatlon. Jenže noví silní sponzoři se tehdy i přes obrovský úspěch neobjevili. Běh na lyžích s flintou na zádech ještě nebyl v kurzu.

Kateřina Jakešová stála ve své kariéře na stupních vítězů ve světovém poháru pětkrát. Třikrát startovala také na olympiádě.

Poslední roky kariéry ji trápily problémy se štítnou žlázou. Závodit přestala v roce 2006. Bylo jí 30 let. Začala pracovat v rodinné tiskárně v Jablonci nad Nisou. S druhým manželem, kterým je její bývalý osobní trenér Vlastimil Jakeš, má syna Jakuba.

autor: Milan Knotek
Spustit audio