Marie a Bedřich Kubicovi – odbojáři a vlastenci z Duchcova, pomocníci parašutistů a oběti nacistů

4. červenec 2024

V severočeském Duchcově je ulice Kubicových. Pojmenována byla na památku Marie Kubicové a jejího manžela, kteří za protektorátu pomáhali československým parašutistům.

Marie Kubicová se narodila v roce 1905 v Žamberku. Rodina se pak přestěhovala do Duchcova. Marie byla zdatnou sokolskou cvičitelkou a funkcionářkou. Jako členka československého družstva reprezentovala zemi na IX. Olympijských hrách v Amsterodamu.

Marie se v roce 1936 provdala za učitele a vlastence Bedřicha Kubiceho. Rodina vlastnila v Duchcově Český dům a nacisté ji proto nenáviděli.

Po podepsání Mnichovské dohody museli odejít do Prahy. Bedřich Kubice zde nejprve pomáhal uprchlíkům z pohraničí a brzy se také zapojil do domácího odboje v rámci ilegální sokolské skupiny Jindra.

Manželé Kubicovi patřili k lidem, kteří výsadkářům z operace Anthropoid poskytovali vše, co potřebovali, včetně ubytování.

Po atentátu na Heidricha a Čurdově zradě byly gestapem zatčeni a vyslýcháni. Z Pankráce pak byli přesunuti do Malé pevnosti v Terezíně. Následovala deportace do koncentračního tábora v Mauthausenu.

Zde byli Kubicovi 24. října 1942 zastřeleni. Jejich roční syn byl dán na převýchovu do Německa.

autor: Milan Knotek
Spustit audio