Jogurtový koláč podle Boženy Tompichové
Příjemně rychlý moučník!
Suroviny:
1 kelímek jogurtu
1,5 kelímku polohrubé mouky
1 kelímek cukru
2 vejce
půl kypřicího prášku
ovoce podle libosti
žmolenka čili drobenka (2 lžíce másla, 3 lžíce hrubé mouky, 2-3 lžíce cukru)
tuk a mouka na plech nebo pečicí papír
Postup:
- Smícháme jogurt s vejci a cukrem, přidáme mouku s prosátým práškem. Pokud je těsto příliš hutné, přilijeme trochu mléka. Základem je bílý jogurt, ale můžete zkusit kombinaci třeba jahodového jogurtu a doplnit jahodami – pak ubereme cukru, ovocné jogurty jsou slazené.
- Těsto vlijeme na připravený hlubší plech, poklademe ovocem – jahody, meruňky, rybíz, třešně… Můžeme použít i ovoce mražené nebo scezené kompotované. Pak povrch posypeme drobenkou.
- Dáme do středně předehřáté trouby péct asi na 30 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.