Jméno Labe řece dali Keltové. Jde o jednu z nejdelších řek v Evropě

17. leden 2019

Naše milovaná řeka Labe patří mezi nejdelší řeky Evropy. Je dlouhá 1154 kilometry, pramení v Krkonoších a ústí do Severního moře.

Labe se německy nazývané Elbe – jméno řeky pochází už z dob starověku, kdy povodí Labe obývali Keltové. Původní keltské slovo „elb“ totiž znamenalo „velká řeka“.

Řeka Labe pramení v Krkonoších, na místě zvaném Labská louka ve výšce 1386 m n. m. a teče až do německého města Cuxhaven, které najdeme asi 100 kilometrů za Hamburgem. A právě tady se Labe vlévá do Severního moře.

Podél toku Labe se nachází několik unikátních přírodních rezervací a chráněných území – například Krkonošský národní park, CHKO České středohoří, CHKO Labské pískovce nebo Národní park České Švýcarsko.

Velmi dlouhou tradici na řece má taky vodní doprava. Pro samotnou vodní dopravu se využívá 950 kilometrů řeky. Tzv. voroplavba pro přepravu dřeva a dalších nákladů byla na Labi provozována už od středověku.

Nesmíme zapomenout ani na to, že na dolním toku Labe od Hamburku, největšího přístavního města Německa, je řeka splavná i pro námořní lodě.

Spustit audio

Související