Jízdárna teplického zámku se proměnila v Japonsko

11. březen 2023

Výstava manželů, výtvarníků z Teplic, kteří v Japonsku několik let žili, představuje běžný život i uměleckou tvorbu.

Kimona, svitky, tušové malby, amulety pro štěstí, porcelán a další předměty z Japonska představuje nová výstava v teplické zámku. Spolu s Regionálním muzeem ji připravila rodina výtvarníků z Teplic, která v Japonsku několik let žila. 

„Na polštářích v čajovém pavilonku si můžete si sednout na štěstí nebo zasednout smůlu,“ ukazuje Radka Müllerová s úsměvem na modrotiskové polštáře. Bělejší znak představuje smůlu. „Smůlu musíte zasednout, polštáře se dají otáčet, nikomu se nic špatného nestane,“ ujišťuje spoluautorka výstavy, která představuje Japonsko z různých úhlů pohledu.

Zprostředkuje třeba náhled na japonské školství. K druhém pobytu totiž Müllerovi odjeli s dětmi školního věku, pro které je povinná školní uniforma. Oblek jejich syna je tady k vidění, stejně jako školní brašna a penál dcery. „Dříve měla děvčata červené tašky a kluci černé,“ popisuje Radka Müllerová. K vidění je třeba i zajímavá fotografie, kde děti nacvičují evakuaci kvůli zemětřesení.

Velkoformátové fotografie jsou dílem Radky Müllerové, podobně jako obrazy s japonskými motivy vytvořené různou technikou, mimo jiné výšivkou. „Do výšivky jsem zakomponovala podobu své japonské kamarádky Sašiko,“ ukazuje.

S manželem, sklářským výtvarníkem, do Japonska přivezli tradiční sklářské techniky a s přestávkami tam žili šest let. Dvacetiletý syn tam teď studuje. Patnáctiletá dcera zvolila umělecký směr na pražské škole, tady v jízdárně vystavila svoji sbírku plyšových medvídků rilakkuma. Japonské designérky Aki Kondó. „Vytvořila tady postavičku tohoto líného medvídka. Jeho jméno je slovní hříčkou na téma 'relaxační medvídek'. Také díky dětem jsme v Japonsku vstřebávali nejen tradiční kulturu, ale také svět pop kultury,“ dodává.

Expozici doplňuje taky velká fotografie, na které je Stanislav Müller ve svém autorském obleku zrcadlové postavy Mirror Man.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související