Žatecké muzeum otevírá expozici se stříbrným a zlatým pokladem z 11. století

12. leden 2023 08:02

Po dvou letech příprav otevírá 12. ledna Regionální muzeum v Žatci expozici s unikátním Žateckým pokladem. Návštěvníci si vůbec poprvé budou moct prohlédnout celý soubor ze stříbra a zlata z počátku 11. století.

Pokladnice, kterou pro vzácnou expozici muzeum vybudovalo, vznikla z výstavní místnosti v přízemí budovy – jistí ji dvoje bezpečnostní dveře a několik zámků. Uvnitř je skleněná vitrína, ve které bude poklad k vidění. Návštěvníků ale nesmí být v pokladnici nikdy víc než 12 navíc by si měli návštěvu předem rezervovat.

Prohlídky budou začínat každou hodinu, od úterý do pátku mezi 9:00 a 16:00, o víkendu odpoledne od 13:00 do 16:00.

Podle archeologa muzea Petra Holodňáka se Žatecký poklad našel 27. dubna 1937 při stavbě chmelařského skladu v Žatci – na dnešním Chmelařském náměstí, jen nedaleko budovy muzea. Tehdejší německé muzeum ho prý hned zaevidovalo a převzalo, takže by měl být kompletní.

Poklad samotný obsahuje mimo jiné přes 300 mincí, stříbrné šperky a hřivny, ale také dva zlaté prsteny a zlaté drátky. Do země byl podle historiků uložen nejspíš v roce 1012, vlastníkem byl zřejmě někdo z nejbližšího okolí knížete Jaromíra.

Spustit audio

Související