Krytý bazén v Žatci najel na úsporný režim. Nižší je teplota vody i intenzita osvětlení

12. říjen 2022 14:27

Voda v žateckém krytém bazénu má teď o jeden stupeň Celsia méně. Je to kvůli stoupajícím cenám plynu, který bazén používá pro ohřev vody i topení. Bazén patří střední škole, ale v Žatci slouží i veřejnosti a plaveckým oddílům.

Plavčice Mirka Denková z plavecké školy právě vede výcvik čtvrťáků, kteří dorazili ze Strupčic. „Těm dětem, které tu mají kroužek, těm bude zima. Neplavou intenzivně – není to plavecký oddíl, jen výuka plavání, takže se tolik nehýbou,“ konstatuje.

Se školáky přijela třídní učitelka Monika Bláhová. I podle jejích zkušeností děti při plavání rychle prochládají: No rozhodně, přijďte se podívat po plavání, jak jsou děti fialový.“

Podlahové topení i vodu v bazénu ohřívá plyn. Správce Luboš Podroužek už stupeň ubral: „Těch 27 stupňů Celsia je mezních pro ten výcvik i pro plavání. A místo 77 světel, která jsou v projektu, teď svítí jen 7 až 13 LED světel po 40 wattech. Všude se vyměňují světla za co nejúspornější,“ popisuje.

Topení v budově, kde je v přízemí bazén a nad ním velká tělocvična, Luboš Podroužek ještě nezapnul. Zatím to prý vzhledem k venkovním teplotám není potřeba. Prostory také vyhřeje teplá voda z bazénu a vzduchotechnika.

Podle správce by se v budoucnu dala navíc třeba využít pro umístění solárních panelů velká plochá střecha bazénu.

Spustit audio

Související