Jíst obložené chlebíčky ve společnosti je kumšt. Víte, jak na to?

28. červenec 2022

Než odejdete z domova do společnosti, kde vám budou nabízet obložené chlebíčky, trochu zpozorněte. Proč? Protože je ona česká lahůdka z hlediska etikety doslova peklem na zemi – alespoň co se týká rizikovosti.

Konzumace chlebíčků je totiž, jak už jsme se asi někdy všichni přesvědčili, velmi složitá. Hlavně, když jsme nóbl oblečeni.

Na chlebíčcích, které jsou vynálezem slavného lahůdkáře z Národní třídy Jana Paukerta, si kdysi pochutnávali prezidenti i nejslavnější herci. Obliba chlebíčků je extrémní i dnes a najdeme je v různých podobách úplně všude, od malých oslav až po obří společenské akce.

Když se znalců etikety zeptáte, jak správně chlebíčky sníst, odpoví vám všichni stejně: ve společnosti bychom je neměli konzumovat vůbec.

Za prvé nemáme vystavovat na odiv něco, co jsme měli před chvílí v puse – proto se taky housky a chleby správně neukusují, ale ulamují. A za druhé – sníst chlebíček s vajíčkem a majonézou bez bouráku, tedy bez potřísnění šatů nebo pádu části obsahu na zem, je velmi složité.

Pokud se ale chlebíčků vzdát nechceme, vezmeme si je na talíř a nad ním je opatrně jíme.

Samotná konzumace není nic vrcholně estetického, proto nejlépe odstupme trochu stranou od lidí. A mějme v ruce ubrousek, abychom si po každém kousnutí utřeli pusu. Všichni víme proč.

Já sám se chlebíčků vzdát nechci. Jsou sice kalorické, ale stejně je miluju a občas si je dám. Vy na tom budete možná podobně. Tak vám přeji dobrou chuť a… bez nehod.

autor: Milan Knotek
Spustit audio