Jihlava: Zelené světlo v temnotách

21. září 2008

Právě před třiceti lety objevili amatérští speleologové v jihlavském podzemí chodbu, jejíž stěny zeleně světélkují.

Jihlavské podzemí je skutečná rarita. Pod městem je ukryto 25 kilometrů chodeb, vyražených ve 13. až 17. století, které kdysi tvořily dokonale průchozí třípatrový labyrint. Systém byl odvětráván ventilačními šachtami a doplněn nízkými štolami, které ve středověku fungovaly jako kanalizace. K čemu však byly ostatní chodby?
Podle historiků sloužily sklepy, vykutané jihlavskými horníky, až do 18. století hlavně jako sklady místních kupců a řemeslníků. Pak se přestaly využívat a z mnoha se staly obyčejné stoky. V 19. století, při výstavbě domů a budování vodovodních a plynových rozvodů, jich byla část zasypána. Majitelé domů zase chodby přehrazovali příčkami - získávali tak soukromí, ale ničili celistvost podzemního labyrintu. Za války v něm vznikly protiletecké kryty, po válce neměl o podzemí nikdo zájem. Až v roce 1957 byl na čas jeden z úseků otevřen veřejnosti. V 60. letech bylo podzemí vyčištěno a od roku 1991 se v něm znovu provádí turisté. A ti mají největší zájem právě o chodbu 11 metrů pod zemí, jejíž stěny pokrývá bělavý povlak, který po nasvícení zeleně světélkuje.
Co v chodbě svítí byla dlouho záhada. Hovořilo se o fosforeskujících bakteriích nebo houbách, přírodním fotoluminiscenčním minerálu willemitu, nebo o fosforu z kostí mnichů, pohřbených nad chodbou. V devadesátých letech se však zjistilo, že jde jednoduše o fosforeskující nátěr, vyráběný za války Němci pod názvem Leuchtgelb. Označovaly se s ním třeba vchody do krytů, aby je bylo vidět i po zhasnutí. Podle výzkumníků-záhadologů je možné, že Němci v chodbě látku jednoduše zkoušeli. Jihlavské podzemí má prý jiná, daleko větší tajemství...
Chodbami se prý rozléhají kročeje, hlasy a zvuky varhan. Procházejí se tam přízraky v kápích. Z výklenku na kraji proslavené "svítivky" údajně proudí "zlá energie" a citliví jedinci tam pociťují brnění. Právě z tohoto výklenku prý také často vystupují zjevení a zase se do něj vrací; jeden tajemný stín se dokonce v roce 1997 podařilo nafilmovat. Je tu snad brána do jiného světa, ptají se milovníci záhad? Nebo jen přísně utajená skrýš? Podle senzibilů i geofyziků by se za výklenkem měl nacházet dutý prostor, ale průzkumné vrty žádný neodhalily. Za výklenkem není nic, než rostlá skála. Někteří záhadologové se asi i proto dál sugestivně ptají, proč Němci natřeli právě TUTO chodbu? Byla to opravdu jen zkouška a nebo měla celá akce nějaký hlubší, okultní či magický význam? Jsou v jihlavském podzemí i jiné podivné výklenky? O tom všem bohužel dostupné zprávy mlčí.

Prameny:
http://tic.jihlava.cz
Ivan Mackerle: Bizarní svět podzemí. In: Jitka Lenková, Vladimír Šiška, Ivan Mackerle, Jan Zeman: Velká kniha otázek a záhad. Praha: Regia 2002, s. 316-324.

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.

autor: frv
Spustit audio