Jezdíte lyžovat do zahraničí? Pokud jedete autem, může se vám hodit pár rad na cestu

26. leden 2016

Možná se nejen kvůli počasí chystáte letos navštívit některé zahraniční lyžařské letovisko. Doporučíme vám, na co si dát pozor na silnicích, abyste bez problémů dojeli.

Ať už zamíříte do Německa, oblíbeného Rakouska, Slovenska, Itálie či Francie, platí tady velmi podobné rychlostní limity jako u nás. V obci je tedy zapotřebí ohlídat 50kilometrovou rychlost a na dálnici stotřicítku. Ta je v Německu doporučená, ale jinak zde žádná rychlostí hranice na dálnici neplatí.

V Rakousku a v Německu jsou o něco benevolentnější v otázce alkoholu. Pokud v těchto zemích máte řidičské oprávnění déle než dva roky, může vám hlídka naměřit až půl promile. V Rakousku si ovšem dejte pozor na připnutí pásů. Připoutaná v této zemi musí být celá posádka. Vysoké pokuty zde hrozí také za nepoužívání blinkrů, ohrožení chodců a používání telefonu při jízdě.

Telefonovat při řízení se leckde prodraží!

Hovory nedoporučujeme zvedat při řízení ani v Itálii, kde takové volání vyjde na 16 tisíc. Na Slovensku je zase výslovně zakázáno mít umístěnou navigaci uprostřed předního skla, tedy ve výhledu z vozidla. Od března navíc na Slovensku za používání antiradaru zaplatíte pokutu až neuvěřitelných 50 tisíc eur.

Zimní pneumatiky jsou jako u nás, tedy od 1. listopadu, povinné v Rakousku. Na Slovensku, v Německu a v Itálii musíte mít zimní obutí při zimních podmínkách, kdy je na vozovce sníh a led. Rozhodně bychom tedy doporučili bez nich za hranice vůbec nevyjíždět.

Dálniční poplatky

Na dálniční poplatky můžete zatím zapomenout v Německu. V Rakousku a na Slovensku vám na zimní dovolenou bude stačit dálniční známka na 10 dnů. Slovenská vás přijde na zhruba 270 korun a rakouská na 240 korun.

V Itálii a ve Francii se platí dálniční poplatky na mýtných branách. Na sto ujetých kilometrů si připravte v Itálii zhruba 150 a ve Francii dokonce 250 korun. Obzvlášť ve Francii se tak může celý výlet, když navíc ještě přičtete pohonné hmoty, pěkně prodražit.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.