Jediná školní dílenská loď v Čechách stále čeká v Děčíně na opravu

14. září 2018

Dílenská loď Střední školy lodní dopravy a technických řemesel v Děčíně už tři roky čeká na rekonstrukci. Obří loď je zakotvená v přístavu, v dílnách na plavidle se mají studenti učit řemeslné dovednosti.

Loď měla opravit společnost podnikatele Tomáše Horáčka, 1. chráněná dílna. Ta zadala práce subdodavatelským firmám, které je nedotáhly do konce. Škola proto vypověděla firmě smlouvu.

„Máme žáky, v každém ročníku dvě třídy, a všichni ti lodníci by měli být tady u nás na tomto plavidle, a nevejdou se sem. Mohou využívat zhruba jen jednu třetinu té lodi,“ vysvětluje zástupce ředitelky pro odborný výcvik Rudolf Špaček.

„Prakticky se změnilo dost, ale výsledek je tristní. Protože máme rozvrtanou loď, která pořád není opravená,“ konstatuje ředitelka školy Jana Férová s tím, že s 1. chráněnou dílnou ukončila škola smlouvu.

Do věci se vložil i krajský úřad. „V tuto chvíli připravujeme výběrové řízení na projektanta, aby mohla znovu začít kompletní rekonstrukce. Obáváme se toho, že až se bude moci projektant podívat na tu stavbu, tak rozhodne o tom, že ta rekonstrukce bude muset být provedena kompletně od začátku a všechno, co tam zatím je, budeme muset sundat a opravit,“ potvrzuje mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová.

Bude nutné začít s kompletní rekonstrukcí zcela znovu?

Škola se teď s firmou dohaduje, kolik jí má ještě doplatit. „Teď čekáme, kam to poslat, protože 1. chráněná dílna má problémy se zákonem. Kolik a kam, to rozhodne právník. Teď budeme mít poslední stanovisko,“ vysvětluje ředitelka školy.

Podle vyjádření právní zástupkyně 1. chráněné dílny Niny Rydlové, které má Český rozhlas k dispozici, žádala firma školu, aby pustila na loď jejího znalce kvůli finálnímu vyrovnání. Škola tomuto požadavku na radu svého právníka nevyhověla.

Celá záležitost je v současnosti na mrtvém bodě i proto, že majitel firmy, Tomáš Horáček, je ve vazbě. Policie ho vyšetřuje pro podezření z manipulací se zakázkami v různých nemocnicích.

autor: dap
Spustit audio

Související