Je libo horské slunko? Pořiďte si ho domů!

14. listopad 2013

V 70. letech jsme takzvané „horské sluníčko“ našli snad v každé domácnosti. Ještě nedávno zas byla populární solária, než se začaly objevovat informace o jejich škodlivosti. Nabízíme vám přehled a srovnání přístrojů s UV zářivkami, které můžete stále najít o obchodech.

Domácí horské sluníčko musíme rozdělit do dvou kategorií. Přístroje s UV zářivkami opalují a velikostí jsou vhodné na obličej, dají se ale samozřejmě použít i na tělo. Infralampy zase prohřejí kůži a svalovou tkáň a tělo se díky tomu lépe prokrvuje.

Před nákupem solária se poraďte s lékařem!

Názory odborníku na domácí spotřebiče s ultrafialovým zářením se hodně liší. Lékaři je například vůbec nedoporučují. Pokožka sice dokáže zadržet až 90 procent škodlivého záření, zbytek ovšem pronikne hlouběji a hrozí rakovina kůže. Zastánci a výrobci těchto přístrojů zase poukazují na tvorbu vitamínu D, který se při opalování vytváří a do těla se jinak nedostane. Při opalování doma ale určitě platí „všeho s mírou“.

Někteří lékaři přístroje s UV zářením doporučují lidem s určitými druhy kožních onemocnění. Pro potřebné množství vitamínu D ale prý stačí vystavit slunečním paprskům přes zimu obličej. Nejlepší bude poradit se s vašim lékařem nebo dermatologem, jestli si takovou mašinku máte vůbec koupit.

Ceny domácích solárií s UV zářivkami začínají na necelých dvou tisících, musíte ovšem počítat s tím, že trubice mají určitou životnost a časem je budete muset vyměnit. Určitě se tedy zeptejte, jestli nabízí výrobce náhradní trubice.

Infračervené záření je podle doktorů zdraví prospěšné

Druhou kategorií jsou infralampy, někdy se jim také říká solux. Ty jednoduší koupíte už od 300 korun, na výkonnější, na kterých například nastavíte čas provozu, si připravte tisíc korun a víc.

Tyto přístroje produkují infračervené záření, které člověk vnímá jako teplo. Tady už účinky lékaři jednoznačně doporučují. Zvyšuje se prokrvení a z těla odchází škodlivé látky, zlepší se také metabolismus a suché teplo prospívá například při potížích s rýmou, s plotýnkami a dokonce se doporučuje při problémech s kojením.

autor: Milan Král
Spustit audio