Jarní talíř: Jezte zelené potraviny a kysané zelí, budete zdraví a krásní!

29. březen 2016
Jak správně nakupovat

Naši stravu by na jaře měly obohatit hlavně zelené a kyselé potraviny. Přečtěte si, které to jsou a k čemu jsou dobré.

Do jarního nákupního košíku určitě patří zelené potraviny. Tím nejsou myšleny poslední dobou tolik populární „zelené doplňky stravy“, ale naklíčená řeřicha, naklíčené mungo, ale i zelená zelenina jako pórek, kapusta a zelí. Tyto potraviny nás totiž očišťují.

Tradice praví, že na jaře máme jíst kyselé potraviny. Ať už tradici věříme nebo ne, nic jejím dodržováním nemůžeme zkazit. Kyselá chuť přirozeně podporuje činnost jater. A játra mají zjara opravdu dost práce. Kysané zelí, citrón, umeocet. To jsou správné volby jak do salátů, tak například k dochucení polévek. Nebojte se použít i šťávu z kysaného zelí, když není příliš slaná.

Neznámý umeocet?!

Umeocet je šťáva, která vzniká fermentací speciálních švestek. Je to ocet, který je přirozeně kyselý, a jídlu dodává i trochu slanou chuť. Chuť umeoctu je ostatně velice zajímavá, můžete vyzkoušet. Výhodou tohoto octu je, že výrazně napomáhá činnosti jater, aniž by je zatěžoval.

Energii dobijte pohybem a zdravým jídlem

Spolehlivý způsob, jak načerpat příliv energie, je pohyb na čerstvém vzduchu.

Další varianta je úprava stravy. Zimní strava je hutná, slaná, tučná, jarní strava by měla být naopak odlehčená. To znamená, že do jarní stravy nepatří uzeniny, příliš sladkého nebo slaného, zrovna tak pozor si dejte na velké množství tuku.

Co je zelené - to je dobré? U zeleninových salátů to rozhodně platí...

Šťavnatá, křupavá a svěží

Změna se týká nejen skladby, ale i kuchyňské úpravy potravin. Dlouhé pečení a dlouhé vaření jsou tabu. Jde o to, aby úprava byla rychlá a použité tuky spíše rostlinné, které mají vhodnější složení mastných kyselin než tuky živočišné.


Důležité pravidlo: Střídejte tuky. Slunečnicový, sezamový, řepkový olej, každý dodá tělu něco trochu jiného. Jsou ale i oleje nevhodné pro tepelnou úpravu – například olej lněný.

Na jaře jezte potraviny, které mají hodně vitamínu B a C. Pozor, cizokrajné ovoce se má konzumovat jen v menším množství.

Změna životního stylu?

Nejlepší je udělat změnu ve stravě a v přístupu k životu. Malým krůčkem k ní může být například používání doplňků stravy: vitamíny, minerály, vláknina. Doplňky stravy nejsou nutnost, potřebné látky můžeme získat z pestré, kvalitní a vyvážené stravy. „Doplňky stravy mohou výrazně pomoci, ale většina lidí je schopna všechny potřeby uhradit běžnou stravou a doplňků není zapotřebí,“ říká výživová poradkyně Mirka Slavíková.

Pravidelný pohyb (se sportovním parťákem) vám může změnit život

Dovozové ovoce a vitamín C

Na jaře potřebujeme zejména vitamíny skupiny C a B. Lidé si navykli doplňovat vitamín C hlavně ovocem, často cizokrajným z dovozu. „Veškeré potraviny, tedy i ovoce, splňuje nějakou funkci. To dovozové ovoce je nejfunkčnější na místě, kde roste,“ vysvětluje Mirka Slavíková. Pro nás Středoevropany tedy není „citrusový doping“ úplně vhodný. Konzumací pomerančů náš organismus totiž můžeme výrazně ochlazovat. Zkrátka všeho s mírou! „Je dobré občas si dát pomeranč, ale nejíst kila pomerančů ani banánů, protože do našeho podnebného pásma nepatří,“ doporučuje Mirka Slavíková.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio