Jak poznat při koupi zatopený automobil?

26. červen 2013

Povodně můžou přinést problém i těm, kteří se chystají koupit ojetý automobil. Podle odborníků by se na trhu s ojetinami totiž mohlo u nás objevit až deset tisíc utopených aut.

Autobazary se chystají na přísnější kontroly, zeptejte se tedy, jestli vám zaručí vrácení peněz, pokud byste na něco takového přišli. Horší už je to ve chvíli, kdy kupujete auto od majitele, třeba přes internet.

Zatopené auto se sice dá znovu zprovoznit, už nikdy ale nebude jako dřív. Jemného bahna se dokonale nezbavíte a v nepřístupných dutinách začne automobil časem rezivět.

Velký problém je i elektroinstalace. Povodně řádily i v Německu a právě odtud k nám putuje hodně ojetin. Slušnému majiteli tak nezbývá nic jiného než nechat auto odbahnit, vysušit a pak používat dokud nedoslouží nebo ho rozprodat na díly.

Spousta nepoctivců ovšem bude chtít svůj vůz prodat, a tak by pro nás měl být prvním varováním zapáchající interiér. Hnilobných zápach se někdo bude snažit zase překrýt intenzivní vůní, i to by nás mělo varovat.

V nepřístupných záhybech také hledejte zbytky bahna - například v čalounění u dveří. Varovat by vás měly i různé mapy a fleky na sedačkách. Špína se špatně odstraňuje i z konektorů, kterých je v autě víc než dost a odborníci radí, abyste se podívali do pojistkové skříně.

Vyměnit se dá v autě kdeco, a tak můžou být podezřelé například i nové svazky drátů v elektroinstalaci. Lidé, kteří se budou chtít zatopeného vozu zbavit, naštěstí ve většině případů nejsou důslední a nechce se jim už do vyčištění investovat, a tak se dá takový automobil celkem snadno odhalit. K hmatu tedy určitě přidejte i čich.

Horší by to mohlo být u dražších aut, kde si nechá majitel vše profesionálně vyčistit, třeba i včetně výměny sedaček. Jestli si tedy nejste jisti, že byste auto, které bylo pod vodou poznali, vezměte sebou automechanika. Zatopený vůz může být dokonce životu nebezpečný, časem se na něm totiž projeví problémy s řízením a nefunkční airbagy.

autor: Milan Král
Spustit audio