Jahodové andělské řezy
Je to opravdu nebesky dobrý moučník…
Suroviny:
200 g polohrubé mouky
190 g cukru moučky
4 vejce
10 polévkových lžic oleje
10 lžic vody
půl prášku do pečiva
špetka soli
na krém: 3/4 litru mléka, 3 jahodové pudinky, 190 g cukru, 2 kysané smetany
jahodový džem
skořice
jahody na ozdobu, případně i dětské piškoty
Postup:
1. Elektrickými metličkami vyšleháme vejce s cukrem, pak přidáme olej, prošleháme a postupně zašleháme i 10 lžic horké vody. V závěru vešleháme ještě mouku prosátou s práškem do pečiva a špetku soli.
2. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, ve středně předehřáté troubě upečeme a necháme vystydnout.
3. Pudinkové prášky rozmícháme s cukrem v hrnku mléka, zbytek mléka uvedeme do varu a uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout. Pak ještě vmícháme kysané smetany. Nebo je natřeme až na pudink na těstě.
4. Na vystydlé upečené těsto natřeme džem, na něj krém, poprášíme skořicí a poklademe půlkami jahod. Krém můžeme rozdělit na půl a ještě ho proložit dětskými piškoty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.