Irský hrnec – Irish stew

Původní receptura počítala se základními surovinami - skopové maso a brambory, kterých prý každý Ir dokázal spořádat i 4 centy ročně. U nás to bylo ještě ve 30. letech minulého století asi 130 kilogramů, dnešní spotřeba nepřesahuje 70 kilogramů ročně…

Suroviny:
500 g masa (skopové nebo hovězí, zkuste i vepřové)
500 g brambor
2 cibule
2 mrkve
3-4 stroužky česneku
1 drcený bobkový list
tymián
sůl
půl litru vývaru
1 lžíce tuku do pekáče

Postup:

1. Brambory, mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky, maso nakrájíme na stejně velké kostky – sousta.

2. Pekáč vymažeme tukem, na dno naskládáme třetinu plátků brambor, osolíme a malinko poprášíme tymiánem. Na brambory dáme polovinu plátků cibule, polovinu mrkve, polovinu masa, polovinu drobně nakrájeného česneku, osolíme, poprášíme drceným bobkovým listem.

3. Zakryjeme druhou třetinou brambor, zopakujeme celou předchozí vrstvu s cibulí, masem, mrkví, česnekem a kořením, zakryjeme poslední třetinou brambor, které znovu mírně osolíme a poprášíme tymiánem.

4. Zalijeme vývarem (proto opatrně se solí) a ve středně vyhřáté troubě pečeme 2,5-3 hodiny, tekutina by se měla téměř všechna vstřebat.

Dobrou chuť vám přeje Hana Jeřábková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.