Inkontinence je problém, o kterém se moc nemluví… A přitom by se mluvit mělo!

Únik moči není zrovna oblíbené konverzační téma, ale podle odhadů trápí až čtvrtinu lidí, starších i mladších, mužů, žen i dětí předškolního věku, které by už plenky měly odložit. Sama o sobě není chorobou, ale příznakem, důsledkem jiného problému.

„U žen hovoříme většinou o inkontinenci stresové, která bývá způsobena poklesem pánevního dna zejména po porodu. Čím víc porodů, tím vyšší pravděpodobnost, že se s rostoucím věkem tento problém objeví,“ říká MUDr. Václav Hynek z urologického oddělení Ústecké polikliniky.

„Naproti tomu u mužů bývá častější inkontinence urgentní, kdy se sval močového měchýře stahuje častěji a silněji, než bychom si přáli. Děti i předškolního věku pak trpívají nočním pomočováním. Inkontinence se objevuje jako důsledek různých příčin.“

V moči se posluchačce při laboratorním vyšetření objevuje krev, jak to řešit?

„Záleží na intenzitě - pokud krev není viditelná pouhým okem, ale vykazuje ji laboratorní vyšetření, nemusí to ještě být známka závažného onemocnění, doporučil bych pravidelné kontroly,“ radí MUDr. Hynek.

Co se dá dělat s tzv. syndromem častého močení, které i ruší spánek? A jak řešit další problémy? To si poslechněte ze záznamu celého rozhovoru…

Spustit audio