Hutný a mokrý, nebo suchý a drolivý? Jak má chutnat kvalitní punčový dort?
Víte, jak údajně vznikl první punčový dort? Traduje se, že cukráři potřebovali nějak zužitkovat staré dortové korpusy. Namočili je a tak vymysleli punčové dorty. Dnes jsou „punčáky“ už cukrářskou klasikou.
Punčový dort patří k těm jednodušším cukrářským výrobkům. Stačí piškot, různě ochucený cukerný rozvar a případně potah korpusu. Trvanlivost zákusku je až 10 dní.
Dnes už se punčové dorty vyrábějí z čerstvých korpusů. Čerstvý korpus ale nepřijme tolik šťávy jako ten starý a to může být podle cukrářky Jany jednou z příčin, proč se dnes setkáte spíš s punčovými dorty lehčími, suššími a bez oné hutnosti, na kterou jsme byli z dob našeho mládí zvyklí.
„Sama jsem doma zkoušela vyrobit punčák,“ říká cukrářka Jana. „Lila jsem do něj strašně moc cukerného rozvaru, a musím říct, že ať jsem do toho lila, co jsem chtěla, tak stejně nebyl tak dobrý,“ dodává.
Punčové dorty se barví potravinářskými barvami, nejznámější je červená a žlutá. Můžete si ale udělat i tak zvaný americký punčák, kdy použijete barvy duhy.
Na co si dát pozor při nákupu punčového dortu?
V obchodě, je-li dort balený, čtěte údaje na obale. Nečekejte ve složení pravý rum – punčáky jsou vyráběné tak, aby je mohly jíst i děti. Jestli dosahuje seznam éček k deseti položkám, asi to nebude ta pravá pochoutka pro vás. Vybírejte rozumem.
V cukrárně nejspíš nedostanete žádné písemné údaje o tom, z čeho je dort vyroben. Nezbývá tedy, než se pořádně dívat. „Já bych vybírala podle oka,“ radí Jana. „Pokud se vám zdá mokrý, správně nasáklý, klidně i kolem něj, když bude ta šťávička, tak si řeknu ano, tento punčák chci.“
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.