Hromová hora, kde to fouká jako o život

11. únor 2017

„Lovoš?“ „Kletečná?“ Radobýl?“ “Milešovka?“ odhadovali ti, kterých jsme se zeptali v centru Lovosic, jakému kopci Českého středohoří se říkalo Hromová hora… Správná je poslední odpověď. Milešovka, která se svými 836,5 metry nad mořem zdaleka převyšuje ostatní vrcholy a tím blesky přitahuje. Ostatně lidová moudrost už dávno praví, že hrom bije do nejvyššího stromu, tedy v tomto případě do nejvyššího kopce…

Odborníci uvádějí, že jde o místo, do kterého každoročně uhodí nejvíce blesků z celého území České republiky. Navíc tam nejen létají často blesky, ale docela i fouká. Vrchol hory je považován za největrnější místo v republice. „Bezvětří zde bývá v průměru jen osm dní v roce,“ píše se na webové stránce ceskestredohori.cz.

Výjimečně drsné podmínky byly také důvodem, proč stojí od roku 1905 na vrcholu meteorologická stanice s devatenáct metrů vysokou rozhlednou. Dnes je to pracoviště Akademie věd. Věž stanice je za příznivého počasí otevřena veřejnosti, vystoupat na ni musíte po sto devíti schodech. A zájemci se při tom mohou dozvědět i něco o historii a výsledcích meteorologických pozorování.

Autem se na Milešovku nedostanete. Meteorologickou stanici, ale kiosek s občerstvením, případně restauraci v chatě, která je otevřená za pěkného počasí, zásobuje nákladní výtah. Vyšlap na Milešovku ale stojí za to - pokud chcete vidět jednu z nejkrásnějších vyhlídek na světě, jak pohled z Milešovky popsal i německý přírodovědec a cestovatel Alexander von Humboldt.

Milešovka - meteorologická observatoř

Stojí ale za to rozhlédnout se kolem sebe už při cestě na nahoru. Část Milešovky je národní přírodní rezervací, kde roste řada vzácných rostlin, je to zřejmě jediné místo v republice, kde se vyskytuje orchidej - jazýček jaderský. Výrazné proudění vzduchu dokázalo i zformovat některé stromy do nezvyklých tvarů. A pokud budete mít štěstí, můžete zahlédnout některého z chráněných ptáků, v létě i hmyzu.

Na vrcholu

A jak tedy nahoru? Buď z obce Bílka nebo z Milešova, nejdále to budete mít Bořislavi. Černice. Turistické ukazatele najdete snadno.

Foto ukazuje pohled na Milešovku přes zamlžené Ústí nad Labem.

Pohled na Milešovku přes zamlžené Ústí nad Labem
autor: ces
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.