Hovězí Stroganoff

Je to vlastně minutkově upravené hovězí maso se smetanovou omáčkou – ale pak se jednotlivé recepty liší dalšími ingrediencemi – přidávají se žampiony, sterilovaná okurka nebo kapary...

Ingredience
  • 400 g vyzrálého nízkého roštěnce
  • 1 cibule
  • miska žampionů
  • 100 g crème fraîche – tučná zakysaná smetana
  • 1 větší lžíce másla
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a ty pak ještě na nudličky.
  2. Žampionům vyloupneme nožičky (využijeme je třeba později do polévky), oloupeme hlavičky a ty nakrájíme na plátky.
  3. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme plátky žampionů, zvýšíme teplotu a krátce orestujeme.
  4. Přidáme maso, osolíme, opepříme a krátce ze všech stran rovnoměrně opečeme.
  5. Obsah pánve dáme na teplý talíř, do výpeku přidáme trochu horké vody a odvaříme připečeniny. Když je voda skoro odpařená, vmícháme tučnou zakysanou smetanu a prohřejeme.
  6. Vložíme maso se žampiony, přikryjeme, vypneme oheň a necháme tak 5 minut odležet. Podáváme s dušenou rýží.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.