Hovězí Stroganoff
Je to vlastně minutkově upravené hovězí maso se smetanovou omáčkou – ale pak se jednotlivé recepty liší dalšími ingrediencemi – přidávají se žampiony, sterilovaná okurka nebo kapary...
- 400 g vyzrálého nízkého roštěnce
- 1 cibule
- miska žampionů
- 100 g crème fraîche – tučná zakysaná smetana
- 1 větší lžíce másla
- sůl, pepř
Postup:
- Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a ty pak ještě na nudličky.
- Žampionům vyloupneme nožičky (využijeme je třeba později do polévky), oloupeme hlavičky a ty nakrájíme na plátky.
- Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme plátky žampionů, zvýšíme teplotu a krátce orestujeme.
- Přidáme maso, osolíme, opepříme a krátce ze všech stran rovnoměrně opečeme.
- Obsah pánve dáme na teplý talíř, do výpeku přidáme trochu horké vody a odvaříme připečeniny. Když je voda skoro odpařená, vmícháme tučnou zakysanou smetanu a prohřejeme.
- Vložíme maso se žampiony, přikryjeme, vypneme oheň a necháme tak 5 minut odležet. Podáváme s dušenou rýží.
Související
-
Frankfurtské hovězí
Pokud použijeme maso vcelku, špikujeme ho párkem, pokud použijeme plátky, přidáme párek až v závěru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.