Hovězí maso na divoko

Suroviny: 800 g masa z kýty, 80 g slaniny, 60 g másla, 150 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 3 pepře, 2 zrnka jalovce, 2 nová koření, 2 bobkové listy, sůl, špetka zázvoru a tymiánu, citron, čtvrt litru kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, hovězí vývar dle potřeby, brusinková zavařenina.

Postup: Maso proklínkujeme částí slaniny, pokapeme citronem, přelijeme polovinou rozpuštěného másla a posypeme kořením. Část nakrájené zeleniny s cibulí dáme do porcelánové mísy, položíme na to maso, zasypeme zbytkem zeleniny, přiklopíme a dáme do chladu na dva dny rozležet. Pak rozškvaříme zbytek nakrájené slaniny s druhou polovinou másla. Maso na tom osmahneme, přidáme zeleninu, osolíme, mírně podlijeme vývarem a dusíme v troubě. Když maso částečně změkne, dopékáme bez poklice, občas maso obrátíme, přelijeme šťávou a podle potřeby doplňujeme horký vývar.

Měkké maso vyndáme na teplý talíř, šťávu zaprášíme trochou mouky, prosmahneme a povaříme s vývarem. Omáčku rozmixujeme, přidáme smetanu rozkvedlanou s troškou mouky a povaříme. Procedíme, přidáme trochu brusinek. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s jemným houskovým knedlíkem, přelijeme omáčkou a zdobíme plátkem citronu s brusinkami.

Dobrou chuť vám přeje Miluše Kosinová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.