Hokejisté pražské Sparty a Litvínova se večer postarají o nový zápis do historie české extraligy

4. leden 2020

K soutěžnímu zápasu totiž nastoupí v zahraničí v saských Drážďanech. A to pod širým nebem – na fotbalovém stadionu Dynama Dresden.

Led na fotbalovém stadionu v Drážďanech si hráči obou týmů poprvé vyzkoušeli v pátek, kdy si na hřišti pod širým nebem zatrénovali.

Sparťané trénovali asi tři čtvrtě hodiny, potom pozvali na led rodinné příslušníky, aby si s nimi zabruslili.

Nízký mantinel u střídačky si pochvaloval Lukáš Pech: „Tady se bude dobře nastupovat, konečně nemusím nikam šplhat,“ usmívá se. Dobrá se mu zdála i kvalita ledu. „Jak nemrzne, tak se to po pár desítkách minut přece jen rozjezdí,“ říká.

Podmínky na stadionu předčila jeho očekávání: „Stadion je nádherný, krásné barvy, je velký a ledová plocha je nádherná, skvělý výhled,“ nešetřil chválou Lukáš Pech.

Litvínov se v Drážďanech musí cítit jako doma. Fotbalový klub Dynamo Dresden, na jehož trávník ledová plocha pokryla, totiž vyznává stejné barvy: žlutou a černou.

Předpověď počasí na večer ovšem nevylučuje déšť. „Déšť by byl pro gólmana nepříjemný. Doufejme, že se to nestane,“ doufá brankář Sparty Jakub Sedláček „To bych si do branky musel místo hole vzít nějaký deštník,“ dodává s humorem.

Zajímavostí je, že mezi ledovou plochou a hledištěm nejsou ochranné sítě, protože diváci budou vzdáleni nějakých třicet metrů. To ovšem znamená, že bude větší spotřeba puků, které se nebudou od sítě odrážet zpět do hřiště.

Brankář Litvínova Jaroslav Janus trénoval s kulichem na masce. Zatímco Sparťané trénovali ještě bez světel, litvínovským už pořadatelé světla zapnuli. „Doufejme, že toho nejsou zápasová světla,“ nelíbily se Janusovi stíny na ledě. „Podmínky ale máme všichni stejné, takže nemohou být žádné výmluvy,“ konstatoval a doplnil, že na akci se všichni velmi těší.

Premiérové utkání hokejové extraligy mimo Českou republiku začne v na fotbalovém stadionu Rudolfa Harbiga v půl osmé večer.

autoři: David Kalvas , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související