Výstava plná emocí kolem hokeje, to je Žlutočerná euforie v Litvínově

25. leden 2016

„Můj nejsilnější snímek tu není. Je osobní. Jsme na něm já a brankář Pavel Francouz,“ říká novinářka Monika Gordíková, která spolu s kolegou Edvardem D. Benešem dala dohromady kolekci 98 fotografií z loňských bojů o titul a následných oslav.

„Sport má spojovat a právě to se stalo - Litvínov se spojil, a co se tu dělo, to bylo neuvěřitelné,“ říká mladá novinářka, která je i hokejovou fanynkou. „Na nějaké fanouškovství ale nebyl čas. Pracovně to bylo mé asi zatím nejvypjatější období,“ přiznává s odstupem.

Vybrat ze stovek pořízených fotek těch padesát na výstavu nebylo snadné. Důležité byly emoce.

„Třeba tahle, asi nejdojemnější, fotka není technicky úplně dokonalá, ale je jsou tam právě ty emoce,“ ukazuje snímek, na kterém Jiří Šlégr v útrobách litvínovského zimního stadionu objímá svou dceru Jessicu.

„Bylo to tak silné, že jsem musela sama sebe trochu kopnout, abych to vůbec vyfotila. Všichni jsme tam stáli a do očí se nám hrnuly slzy,“ vzpomíná Monika.

Žlutočerná euforie v Litvínově

Na výstavě hrají prim právě takové fotky. Hokejistů na ledě v klasických sportovních pozicích je tu jen pár. Hlavní jsou snímky zachycující unikátní atmosféru, která loni Litvínov doslova zaplavila.

Jsou na nich napjatě čekající fanoušci, zklamaní i jásající, na stadiónu i u obrazovek ve městě. Jsou na nich slavící hokejisté, náměstí praskající ve švech, mistrovský pohár tisíckrát jinak.

Výstava se jmenuje Žlutočerná euforie, a je to rozhodně výstižný název. „Když jsem fotky na výstavu vybírala, ta atmosféra na mě znovu dýchla. Bylo to jedinečné a úžasné,“ říká Monika a ukazuje další dojemný snímek. Na něm je neznámý muž, který se při oslavách na litvínovském náměstí dostal k pódiu, aby poděkoval Jakubovi Petružálkovi. Na snímku ho hladí po tváři a pláče.

Výstavu Žlutočerná euforie můžete v galerii Radniční sklípek spolu s pohárem hokejových mistrů vidět až do konce února.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.