Historie internetu

19. únor 2013

Poprvé se u nás „síť sítí" neoficiálně objevila už na podzim roku 1991. 13. února následujícího roku se, tehdy ještě v Československu, připojila oficiálně první instituce - pražská ČVUT.

Žádné velké oslavy se ale nekonaly. Na začátku používalo internet jen pár odborníků. Připojení mělo sloužit pro přenos dat mezi vědci a vysokými školami.

Za podpory ministerstva školství byla u nás vybudována první páteřní síť mezi Prahou a Brnem a dostala neobvyklí název, Fernet. Šlo o zkratku poskládanou z anglických slov a v překladu to znamenalo „Federální vzdělávací a výzkumná síť".

Název se ale brzy změnil na Fesnet a po rozpadu Československa v roce 1993 na Cesnet. V té době byla rychlost mezi Prahou a Brnem 8 kilobajtů za sekundu. Pro představu, dnes už se doma můžeme připojit běžně v řádu několika desítek megabajtů za sekundu.

Když jste se chtěli v roce 1994 připojit k internetu, zaplatili jste za čtvrtinovou rychlost téměř tři tisíce korun, firmy s několika počítači dokonce necelých šedesát tisíc. Monopol společnosti Eurotel naštěstí padl v roce 1995 a tak začala rychle stoupat rychlost a klesat ceny.

Zpočátku se k internetu s domácím počítačem připojovali jen opravdoví nadšenci. Na síti jste našli většinou jen text a to hlavně v angličtině, obrázek byl luxus a o videu jste si mohli nechat jen zdát.

Pro český Internet byl významný rok 1998, kdy společnost SPT Telekom vyhlásila zdražení cen za vytáčené připojení. Rychle se dala dohromady komunita s iniciativou „Internetem proti monopolu", které se podařilo vymoci zvláštní tarif.

Spory se ale nakonec vyřešily samy poté, co ostatní poskytovatelé začali nabízet připojení za měsíční paušál. Dnes už se u nás můžete připojit prakticky kdekoliv. Ze sta domácností u nás má sedmdesát počítač a šedesát tři připojení na internet.

Zajímavé je, že Severočeši jsou na tom z republiky nejhůř. Na Liberecku má připojení méně než padesát pět domácností a hned v závěsu je Ústecký kraj. Nejvíc připojení je podle statistického úřadu samozřejmě v Praze a také v jihomoravském kraji.

Internet v poslední době nenajdete jen v počítačích. Webové stránky si často prohlížíme z mobilních telefonů, tabletů, mp3 přehrávačů, televizí a k internetu se dnes umí připojit dokonce už i automobily nebo lednice.

autor: Milan Král
Spustit audio