Herec a spisovatel Jiří Žák

9. září 2012

V české kultuře najdete hned několik lidí, kteří se jmenují nebo jmenovali Jiří Žák. Slavný herec příbramského divadla, který si zahrál i v mnoha filmech, nebo podobně známý spisovatel, který literárně zpracovával zážitky z koncentračních táborů. A ještě jeden Jiří Žák – ten, který dnes slaví narozeniny. Herec, spisovatel, scénárista, publicista a překladatel. Připomene ho David Hertl.

Narodil se 9. září 1946 v Praze, vyrůstal v Chrudimi a po absolvování Divadelní akademie muzických umění byl řadu let v angažmá v oblastních divadlech – například v Mostě, ale také v Chebu. Bylo mu čtyřicet jedna let, když se po infarktu dozvěděl, že by měl herectví nechat. Naučil se proto francouzsky a právě přes překlady francouzských knih se nakonec k divadlu vrátil. Nejprve do pražského ABC, dnes je jeho domovskou scénou Divadlo na Vinohradech. Je ale mužem skutečně mnoha povolání. Právě překlady řady francouzských knih ho přivedly k cestám do Francie, kde se pro změnu setkal i s mnoha herci. Z těchto setkání vznikaly další knížky a články do českých časopisů. Jiří Žák kromě toho překládá francouzské hry, je autorem českých překladů některých francouzských filmů a v poslední době i televizních dokumentů. Objevil se také ve vedlejších rolích v několika českých filmech – například jako doktor Buben v Troškově filmu Doktor od jezera hrochů nebo jako milionář ve Menzlově filmu Obsluhoval jsem anglického krále. Jiří Žák žije v Lounech a k severu Čech má i jednu další zajímavou vazbu: sbírá různá vydání Máchova Máje. Dohromady jich vyšlo téměř dvě stě čtyřicet, Žákova sbírka čítá už téměř sto sedmdesát exemplářů.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.