Hasiči u Labe v Děčíně postavili dvě protipovodňové stěny. Zatím jen jako prevenci

18. březen 2019

V Děčíně na nábřeží pod Tyršovým mostem u Parolodi ráno vyrostly dvě protipovodňové stěny. O jejich stavbu požádalo z preventivních důvodů Povodí Labe. Město také nechává vyklízet parkoviště pod mostem na druhé straně řeky. Během dneška očekává na Labi první stupeň povodňové aktivity, žádné nebezpečí ale zatím obyvatelům nehrozí.

„Voda je teď na ústeckém vodočtu zhruba 417 centimetrů. Kolem 4 metrů je tady potřeba postavit protipovodňové opatření,“ shrnuje situaci Jiří Mach z Povodí Labe.

Tohle místo je totiž nejnižším v Děčíně a bývá zaplavené jako první. Stavět stěny je nutné ještě předtím, než sem voda dosáhne.

Jednu ze stěn postavili pracovníci města, tu druhou přijeli smontovat dobrovolní hasiči z Dolního Žlebu.

„Připravíme se na zastavení dopravy do Žlebu, tam se to při těch 420 až 440 centimetrech taky začíná zatápět,“ dodává Mach.

Na místo přijel i pracovník krizového štábu v Děčíně Radek Tuhý. „Samozřejmě město čekají další opatření – aktuálně uzavření komunikace pod Tyršovym mostem.“

V Dolním Žlebu už kvůli vysoké hladině řeky nejezdí přívoz. Stavba protipovodňových stěn a vyklízení parkoviště pod mostem jsou zatím jen preventivní opatření.

Spustit audio

Související