Gulášová polévka s mletým masem

Je vydatná a poslouží i jako samostatné jídlo. Výhodou je i to, že ji můžete připravit den předem.

Suroviny:
250 g mletého masa (nejlepší je směs hovězí a vepřové)
2-3 brambory
50 g slaniny – např. anglické
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
půl bujonové kostičky
2 lžíce protlaku
2 stroužky česneku
mletá sladká paprika
špetka pálivé mleté papriky
pepř
sůl
majoránka

Postup:

1. Nakrájíme slaninu nadrobno, dáme do hrnce a přidáme nakrájenou cibuli – společně osmahneme.

2. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, mleté maso, protlak, všechno koření včetně utřeného česneku, promícháme a hned zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme asi litrem vody, přihodíme bujón a uvaříme.

3. Podáváme s chlebem, nejlépe doma pečeným nebo s houskou, rohlíkem…

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.