Grabštejn

2. duben 2013

Láká vás návštěva tajemné komnaty? Přání tohoto druhu si můžete pohodlně splnit, pokud navštívíte alespoň sedm z deseti památek, ve kterých je připravena tajemná třináctá komnata. Jednu takovou komnatu má i hrad a zámek Grabštejn.

Hrad se, jako každý správný hrad, tyčí na strmém kopci nedaleko Chotyně na Liberecku. Abyste tajnou komnatu opravdu uviděli, musíte se na kopec vyšplhat, pak projít mohutnou branou, zakoupit vstupenku s hrací kartou a vejít na útulné nádvoří, kde všechno začíná.

„Návštěvníkům památky, kteří se rozhodnou vstoupit do hry, se objeví historická postava, která má s tou kterou památkou vždy něco společného. Ta návštěvníky nejen provede hradem, zároveň jim ale pomůže i vyluštit tajenku, která je na hrací kartě... Pokud nasbírají všech sedm klíčů, čeká na ně ona třináctá, tajemná komnata – tedy místo, kam běžně návštěvníkům není vstup umožněn.“ vysvětluje Zdeňka Jechová.

0:00
/
0:00

Prohlídky jsou zaměřeny především na rodiny s dětmi a na to, aby se děti naučily mít rády památky, chodit po nich a poznávat historii trochu netradiční formou.

Napadlo vás, že můžete nechat auto doma a vypravit se na Grabštejn třeba vlakem? Při jízdě se toho dá také hodně zažít a navíc vlakem nejezdíme zase tak často… Cesta z Liberce směrem na Hrádek nad Nisou netrvá dlouho, vystoupíte v Chotyni a pak po zelené značce je to asi kilometr k samotnému hradu. Šťastnou cestu!


Zvětšit mapu
autor: Zdenka Jechová
Spustit audio