Genetické testy odhalí míru rizika onemocnění rakovinou prsu a vaječníků

Herečka Angelina Jolie před časem překvapila svět tím, že si nechala preventivně operovat prsa. Testy u ní totiž prokázaly 90% pravděpodobnosti onemocnění rakovinou ženských orgánů. Moderní medicína dnes už umí hodně pomoci.

Maximálně důležitá je prevence a včasné zachycení, pak naděje na úspěšné vyléčení značně stoupá. Novinkou jsou genetické testy, které odhalí míru rizika onemocnění rakovinou ženských orgánů.

Samovyšetření prsů a pro ženy ve věku od 45 let pravidelná kontrola na mamografu každé dva roky – to je základ, který plně hradí zdravotní pojišťovny.

Některá pracoviště už nabízejí genetické testy a dá se tak spočítat riziko onemocnění rakovinou vaječníků nebo prsu. MUDr. Petr Váša, primář Mamocentra Ústecké polikliniky ho doporučuje zejména ženám, v jejichž rodinách se tato choroba vyskytla.

„Vyšetření samo není pro ženu náročné“, říká MUDR. Petr Váša. „S ženou vyplníme jednoduchý dotazník, odebereme vzorek – buď stěrem z dutiny ústní nebo odběrem žilní krve, což dává možnost mnohem přesnějších výsledků. Vzorky odešleme na odborné pracoviště do Prahy a po rozboru dostane žena informaci o výsledku. Pokud se ukáže mutace v genu BRCA1 a BRCA2, která způsobuje dědičné nádorové onemocnění prsu a vaječníků v rodině, pak lékař doporučí zvýšené preventivní sledování a je šance zachytit chorobu v raném stadiu a zvolit vhodnou léčbu.“

Tyto testy zdravotní pojišťovny nehradí. Poslechněte si víc ze záznamu. Pohodový poslech a pevné zdraví vám přejí Slávka Brádlová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio