František Zimmermann a Miroslav Stehlík

František Zimmermann rytíř Brtník) a Miroslav Stehlík (hradní kameraman a fotograf) v našem vysílání povídali o netradičním výstupu na Milešovku. František se totiž na nejvyšší horu Českého středohoří vydal oblečený v gotické zbroji, která váží pětatřicet kilo. To a nejen to si můžete poslechnout či přečíst v přiloženém záznamu rozhovoru zde.

Slávka Brádlová, moderátorka: Mám tu čest přivítat opravdu vzácné hosty - rytíře Brtníka z Ostrého, hezký den.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Dobrý den.

Slávka Brádlová, moderátorka: No a občanské jméno dodáme taky - František Zimmermann. A je s vámi i hradní kameraman a fotograf Miroslav Stehlík. I vám pěkný den.

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: Dobrý den.

Slávka Brádlová, moderátorka: Téma máme jedno jediné, ale řekla bych docela těžké, a to tak, že doslova, protože vy jste se vypravili na Milešovku, ovšem nejen tak po turisticku, ale přímo v gotické zbroji. Tak do úvodu alespoň základní informaci. Kolik taková zbroj váží?

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Gotická zbroj, kterou jsem měl já na sobě, tak ta váží 35 kilo, bez přilby to bylo tentokrát, takže možná o dvě kila lehčí a jinak je to vlastně kopie, kopie zbroje z nějakého 15. století, řekl bych.

Slávka Brádlová, moderátorka: Jak se taková zbroj fotografuje?

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: No, když je blesk, tak docela to jde, no, ale to je takový až do umění.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Jako několik barev to má, když to bere ten blesk, tak je to ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Vážně?

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: No, od stříbrnejch až do modra, no. Já se sám divím, v čem chodím ?.

Slávka Brádlová, moderátorka: Ještěže máte hradního fotografa a kameramana, takže to máte zdokumentované a můžete se pak pokochat sám. Nejenom sám, ale i ostatní, protože máte i webové stránky, k tomu se ještě dostaneme, ale hlavně se budeme držet té Milešovky a té gotické zbroje.

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever vám dělá společnost a také dva zajímaví hosté - rytíř Brtník, neodpustím si to, protože se mi to hodně líbí, tak to je František Zimmermann a Miroslav Stehlík, který dokumentuje, co rytíř Brtník právě činí. Tak vy jste se rozhodli, že se vypravíte na Milešovku v tom gotickém oblečení, respektive ve zbroji, což je setsakra rozdíl.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Dokonce v plátové zbroji.

Slávka Brádlová, moderátorka: Dokonce takhle a mě by zajímalo, kde tahle myšlenka vzala počátek. Osobně bych to tipovala buď na nějaké přátelské posezení u džbánku nebo u číše anebo u nějakého takového pošťuchování a troštování a je to vlastně sázka. Tak jak je to doopravdy? František Zimmerman.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: No, tak my se vlastně pošťuchujeme neustále, my spolupracujeme a jak říká moje manželka, jednoho dne se probudíme a pan Stehlík bude ležet u nás v ložnici, jo, takže takhle spíš. Je to to pošťuchování samozřejmě, ale myšlenka vznikla určitě u Stehlíka tady, ne u mě. Já jsem jenom dodal tu zbroj.

Slávka Brádlová, moderátorka: "Jenom" v uvozovkách.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Samozřejmě, no. Když už jít na Milešovku, tak proč tam jít jako obyčejnej turista, ne, že bych je jako zatracoval, to je určitě výkon, ale v tý zbroji, tak nám to připadalo jako taková větší legrace, no a hlavně jsme nevěděli, jestli vůbec dojdeme.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak došli jste, to můžu teď posluchačům Českého rozhlasu Sever říci, že jste to přežili, dá se říct, ve zdraví, ale tohle asi předpokládá za prvé po té myšlence mít tu zbroj, tak tu jste teprve dělali nebo sháněli, nebo je to nějaký zájem už dlouhodobější?

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Ta zbroj je stará 20 let, , dělal to můj dobrej kamarád, kterej dělá tyhlety věci, baví ho historie, takže zná ... i staví lodě a je to, prostě je to šílenec ... můžu vám říct.

Slávka Brádlová, moderátorka: V dobrém smyslu slova.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Dvacet let ji dělal ..., dvacet let je stará, já si ji půjčuji, děláme pro děti různá vystoupení, pohádky nebo tyhlety věci a prakticky každou sezonu letní si ji půjčuji.

Slávka Brádlová, moderátorka: Myslím, že je důležité taky, když už říkáte gotická zbroj, tak maličko ji popsat, ale to možná bych poprosila tady Miroslava Stehlíka, který jako fotograf to má možná vypozorované líp než vy, který se v tom pohybujete. Tu váhu už jsme říkali, tuším, 35 kilo.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Pětatřicet kilo.

Slávka Brádlová, moderátorka: Pětatřicet kilo. Tak a jak to vypadá? Co to všechno obnáší?

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: No, to jste se obrátila zrovna špatně. Já spíš jsem skrz to focení ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže se vrátíme k Františku Zimmermannovi. Plátová zbroj, to znamená, že to není to brnění, jak si představujeme?

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Brnění, to je ... jakoby kroužková, jo, dá se říct, z kroužků spletené brnění, pak se začaly k tomu přidávat různý pláty kovový, a tahleta zbroj vlastně už je celá z plátů, jo. Je to pohyblivý samozřejmě a to, co mám já, je dělaný, já říkám, na koleně, to znamená autogen, svářečka, jo, ale skutečně ty plechy, ta tloušťka je podle původního. Ten člověk si dojel, změřil si, udělal si papírový takový model a z toho to prostě dal dohromady, takže 1,5 milimetru plech je kyrys, potom zbytek je 1,2 až 1 milimetr.

Slávka Brádlová, moderátorka: Předpokládám, že i vám to šil takzvaně na míru, ale že vy tím pádem teď zhubnout byste mohl, ale přibrat asi ne.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Já jsem rád, že to říkáte. Já jsem skutečně na tu Milešovku musel shodit tři kila, protože ten člověk, když to dělal, tak byl docela o něco vyšší než já, a hlavně byl štíhlejší, takže abych se do toho dostal, tak jsem musel skutečně shodit něco, ale přesto všechno, těsně před vrcholem jsem měl problémy s dýcháním, jo. Takže já měl pocit jako člověk, kterej leze nějakou osmitisícovku, protože ten kyrys je na jeho prsa a moje prsa jsou větší, jo, takže běžně to nepozorujete, ale už nahoře nebyl kyslík. Takže i na těch fotkách, který z toho jsou, je vidět, že jsem teda, jak se říká, na prášky.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak ale na prášky nemusejí být naši posluchači, kteří tuhletu akci na Milešovce propásli a říkají si: no, jo, no, jo, rozhlasové povídání, ale bylo by zajímavé to vidět. Mám novou zprávu, protože vidět to skutečně na fotodokumentaci od Miroslava Stehlíka taky můžete, protože na našich webových stránkách sever.rozhlas.cz to uvidíte v příštích dnech, samozřejmě i s přepisem našeho povídání. No a pánové se samozřejmě mohou webem chlubit taky, ale jak říkám, k tomu se dostaneme.

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, dva hosté ve vysílání - rytíř Brtník - František Zimmermann, musím říkat, rytíř Brtník z Ostrého, protože to je hodně důležité a také Miroslav Stehlík - hradní kameraman a fotograf. Tak vy byste se teď měl dostat víc ke slovu, protože možná, že těch veselých historek z natáčení a fotografování budete mít v rukávu víc. Začněme to ale jinak. Co bylo pro vás nejobtížnější? Vyšplhat na tu Milešovku nebo ...

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: No, jak jste říkala, rytíř Brtník, ten to šel jenom jednou, kdežto já ten den to musel vyběhnout pomalu asi pětkrát, šestkrát.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: To je pravda tohle.

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: Protože vlastně přišlo takovejch 200 lidí, kteří se tak roztrousili, že než jsem doběhnul dopředu, tak ti zadní ještě byli právě dole.

Slávka Brádlová, moderátorka: A vy jste to chtěl mít všechno, včetně toho špalíru, který bude mávat?

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: Bohužel to nešlo natočit, to nejde, jeden člověk ...

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: My se omlouváme části těch účastníků, že nejsou, nejsou ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Zaznamenáni. Možná jste pak měli udělat nějakou branku, kterou by jeden každý prolezl a tak třeba příště. Co se týká počasí, tak vím, že fotografové, kameramani s tím mají velikou potíž, že málokdy ten svatý Petr funguje tak, jak by potřebovali. Jak to bylo na Milešovce?

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Já si myslím, že počasí nám vyšlo, jak světlo, tak prostě i to sluníčko svítilo tak jak mělo, no.

Slávka Brádlová, moderátorka: Hm, já, co tedy o cestě na Milešovku vím, tak tam se střídají pasáže, kde to světlo buď je, nebo je ho méně, nebo není takřka žádné. Tak jak jste se vyrovnával s tímhle?

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: Já ještě ke všemu to filmuju, takže těch fotek mám vždycky míň, než bych chtěl a ta kamera, ta to navíc zase oproti tomu foťáku bere, takže na kameru to vyšlo dobře, no.

Slávka Brádlová, moderátorka: Nenadával potom rytíř Brtník, že tam chtěl být hezčí, mladší, štíhlejší?

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: No, to bohužel, pokud se to poprvý nevydaří, tak Brtník je zvyklej nebo ochotnej to udělat třikrát, čtyřikrát.

Slávka Brádlová, moderátorka: No, tak to jste měl využít a vyhnat ho na tu Milešovku ještě jednou aspoň.

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: No, já jsem tam byl 14 dní předtím, poslal jsem mu fotky a Brtník zjistil, že to je moc na něj do kopce, tak to chtěl vzdát. Takže pak už jsem ho radši tam nevyháněl.

Slávka Brádlová, moderátorka: No, já si myslím, že je dobře, že jste to nevzdali ani jeden, nakonec tohle by mohlo být i na zápis do té naší knihy rekordů. Nespojili jste se s agenturou Dobrý den?

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: Já jsem se zkoušel napojit na nějakou organizaci u nás Dobrý den, bohužel mi vůbec neodpověděli, ani neporadili, na koho se jinýho obrátit, no.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže škoda, no.

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: Dokonce jsme ještě i žádali televizi Nova, jestli si tam nechtějí udělat nějakou reportáž a bohužel taky bez odezvy.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Ale my to zopákneme příští rok...8. května, zrovna to vyšlo takhle, vlastně státní svátek, ne, že bysme chtěli nějakým způsobem bejt slavnější než, já nevím, vítězná vojska, ale ... v práci bylo volno, tak to bylo.

Slávka Brádlová, moderátorka: A já si myslím, že i pro lidi je to lepší, protože samozřejmě volno mají také, můžou se přijít podívat a o to jde. Co bylo tedy pro vás nejtěžší? Myslím teď pro rytíře Brtníka? Už jste řekl, že na tom vrcholu nebo těsně pod ním, že už byl i kyslíkový deficit, ale nějaká slabá chvilka v průběhu cesty?

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: No, slabá chvilka byla hlavně to doma oznámit, jo, protože vždycky my to vymyslíme tady s panem Stehlíkem a já to musím doma říct, a to vždycky jsou ty slabý chvilky,... moje žena napřed omdlí, protože ta už mne zná velice dobře, ale tímto jí děkuji, že opět nám s tím pomohla ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Omdlela, ale dovolila.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Omdlela, brzy vstala a šla si shánět nějaký kostým, no, takže jako dobrý. Jinak samozřejmě bych chtěl děkovat všem těm lidem, kteří to s námi dělali, protože to nebyla vůbec jen naše akce, nás dvou. My tam měli zdravotnice, dokonce pro případ požáru tam byl hasič, v případě sněžení jsme tam měli lavinového psa, kterej by jako ty lidi tam zachraňoval a to ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Já už vidím, že chybí jenom bernardýn s tím pověstným soudkem.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: No, my jsme tam vešli s tím soudkem, ale nakonec to teda jistil Červenej kříž .

Slávka Brádlová, moderátorka: Je to o malinko spolehlivější v té praxi.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: No.

Slávka Brádlová, moderátorka: Sám už jste se dostal k tomu, že to sice třeba byl váš nápad základní, ale že těch lidí za tím je schováno mnohem víc a já si myslím, že o Společenství přátel hradu Ostrý, neboť o něj jde především, bychom si také dneska ještě mohli něco říci.

Slávka Brádlová, moderátorka: Hosté jsou dnes dva, jak jste určitě pochopili - rytíř Brtník z Ostrého, František Zimmermann a hradní kameraman a fotograf Miroslav Stehlík. Ale zdaleka, pánové, nejste osamoceni, protože za vámi nebo vedle vás stojí společenství přátel hradu Ostrý. Pojďme si říct něco o tom, čím se zabývá, krom toho, že vám pomáhá při takových akcích, jako byl výstup na Milešovku v gotické plátové zbroji? František Zimmermann.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Tak jak už ten název napovídá, tak my jsme na tom hradu Ostrý, který leží u Benešova, moc pěkná lokalita, začali vlastně dávat dohromady nějakou takovou partu. Ta parta vlastně pochází, dá se říct, z hradu Kostomlatskýho. Já jsem expředseda, bývalýho Sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty a po nějakejch neshodách jsme teda odešli na toto místo, takže teď vlastně se dává dohromady ta parta, ... už jsme tam provedli nějaký takový práce spíš odlesňovací a tak, no, asi tak bych to viděl. Víceméně volné společenství zatím.

Slávka Brádlová, moderátorka: Miroslav Stehlík, ten to asi dokumentuje všechno na fotografiích, na kameru také. To znamená, že vy zase tak moc tu ruku k dílu konkrétně nemůžete přiložit.

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: No, to si myslí spoustu lidí.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: On musí také pracovat.

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: Jako je problém, vzít ty hrabičky, něco uhrabat a ještě při tom fotit. To se nezdá, ale pak to focení už není, jaký by mělo bejt, no.

Slávka Brádlová, moderátorka: Třetí, čtvrtá ruka chybí zkrátka.

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: Přesně.

Slávka Brádlová, moderátorka: Co bylo zatím na hradu Ostrém nejobtížnější? Jestli už přišla ta chvilka, kdy jste si řekli všichni společně třeba: že my jsme se vůbec do toho dávali.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: No, to si myslím, že to bylo teďko v neděli, jsem se tam byl podívat, po dlouhý době, protože ti Brtníci, co teďko jsme rozjeli, nám dávají časově zabrat, tak na to, že jsme tam nebyli tak měsíc, tam byl poničenej strom, úplně bez příčiny ... nějakej vandal tam strkal přes cestu před těma schodama do tý brány a vlastně, kde jsme měli na nádvoří ceduli nebo znak náš a další plakát na akci, tak ten strom,vlastně ta kůra byla rozsekaná záseky .... já nevím ... Slávka Brádlová, moderátorka: Hm, to člověk dost těžko chápe asi.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Vandalismus, to jsem si říkal, co vůbec jsme tady začali dělat, no. Lidi jako ...

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: A jestli k tomu můžu já ještě něco, tak vlastně já to vidím tak, že jsou dva druhy lidí. Jedni, co jim ten stav, kterej tam byl, ty odpadky a to všechno vyhovuje, jo a my jsme vlastně provedli, dá se říct, úklid, odvezli jsme odpadky, tam se to zametlo, dělala celá rodina, děti jsme tam do toho zapojili, bylo to na Velikonoce, perfektní Velikonoce. My jsme zvyklí začínat to jaro vždycky tímhletím úklidem. Uklízeli jsme Kostomlaty 19 let, teď uklízíme Ostrý a názory jsou právě dvojí. Jsou negativní a pozitivní a tak jsme tam udělali nějaký lavičky a takovýhle ty ptákoviny, ale tím, že tam nějakej vandal úplně zbytečně pokácí nějaký stromy nebo poseká nějakou mačetou, mečem, tak to nás vždycky vykolejí, jo, ale já už jsem imunní, jo, já jsem to zažil ve svým životě mockrát. Nevím ..., jezdíme do ciziny a tam se díváme na památky, který tam mají pěkný, že jo, tak proč ne u nás?

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak já vám popřeju, aby na hrad Ostrý chodili jenom lidé, kteří mají smysl jak pro historii, tak pro přírodu a tak asi i pro humor, protože ten, zdá se, vám nechybí, no a kdyby čistě náhodou někdo chtěl přiložit pomocnou ručku k dílu, tak já jsem říkala, že máte i internetové stránky, tak sem s adresou.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Já jsem rád, že to říkáte.... akce, která je nejbližší - 11. tohoto měsíce se pořádá na Doubravské hoře v Teplicích nebo u Teplic brigáda, budou se tam uklízet valy a příkopy, takže tímto zvu jako naše příznivce anebo možné zájemce, je to krásné místo.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak zdá se, že Ostrý vám nestačí na ten úklid, že si přibíráte lokality ...

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: My jsme vlastně z Ostrého a na Doubravské hoře. My jsme si Doubravskou horu dobyli 6. 6. letošního roku a tak samozřejmě, když jsme si ji dobyli, tak si ji i uklidíme. Jo, tak zatím nám pomáhala samozřejmě rodina zase, rodina a přátelé. Ale kdo by měl zájem, ať přijde na horu. Možná, že bude i soudek piva.

Slávka Brádlová, moderátorka: A já tedy přidám tu webovou adresu - hradostry.stranky1.cz. Ale myslím, že když si někdo zadá do vyhledávače hrad Ostrý, tak se k vám dostane taky.

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: No, to bohužel zatím ještě ne, zatím ty stránky nejsou tak dlouho, takže zatím je ještě problém to vyhledat bez nějakýho zadání.

Slávka Brádlová, moderátorka: Dobře, takže přesně hradostry - dohromady psáno - tečka stránky1 číslicí tečka cz. Dnešními hosty ve vysílání Českého rozhlasu Sever byli František Zimmermann a Miroslav Stehlík, pánové, kteří vystoupali na Milešovku, jeden ověšený gotickou plátovou zbrojí a ten druhý kamerou a fotoaparáty. Díky za váš čas a zajímavé vyprávění a ať se vám, daří. Hezký den.

František Zimmermann, představitel rytíře Brtníka z Ostrého: Hezký den.

Miroslav Stehlík, kameraman, fotograf: Hezkej den.

Spustit audio