František Kamil Zeman

31. říjen 2009

František Kamil Zeman se narodil 1. listopadu 1904 v Lounech. Studoval na filozofické a pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, ale studia nedokončil.

0:00
/
0:00

Táhlo ho to k novinařině. Nejprve v roce 1929 nastoupil do Lidových novin v Brně, ale pobyl tam je krátce. Už v roce 1930 se stal v Brně redaktorem tehdejšího Radiojournalu, předchůdce Československého rozhlasu. V roce 1933 přešel do ostravské redakce a po podzimní okupaci českého pohraničí nastoupil v roce 1938 do rozhlasu v Praze. Jako mnoho dalších lidí, i František Kamil Zeman byl silně levicově orientovaný. V roce 1945 se stal šéfredaktorem oddělení zvláštních služeb Československého rozhlasu, což byla zejména po roce 1948 funkce, napojená vysloveně na tehdejší komunistickou moc. Obnášela například řízení závodních jednotek Lidových milicí, vyřizování pasů a dalších dokladů pro zahraniční korespondenty, schvalování výjezdních doložek zaměstnanců rozhlasu, prosazování vedoucí úlohy komunistické strany a další podobné "úkoly". František Kamil Zeman v této funkci vydržel do roku 1950, kdy byl katapultován mezi tehdejší politiky - stal se tiskovým tajemníkem postupně na několika ministerstvech, ale v roce 1958 se opět vrátil do Československého rozhlasu. Od roku 1966 byl vedoucím hlasatelského sboru a do penze odešel na počátku normalizace, v roce 1970. To už mu bylo 66 let. My si teď Františka Kamila Zemana připomeneme v jedné archivní ukázce. Ukazuje, jak silně krajané vnímali pro Československo velmi dramatické období let 1938 a 1939. Češi v zahraničí se tehdy podle vzpomínek pamětníků snažili svou vlast posilovat k odporu a obraně. Redaktor František Kamil Zeman v roce 1966 ve zahraničím vysílání Československého rozhlasu vzpomínal, jak krajané prostřednictvím rozhlasu pomáhali například lidem, kteří museli po podpisu Mnichovské dohody odejít ze zabraného pohraničí.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.