Firmy začaly s povinným testováním svých zaměstnanců. Některé testují i očkované

25. listopad 2021 14:55

V pondělí 29. listopadu už by měly mít firmy za sebou první kolo antigenní testování svých neočkovaných zaměstnanců. Některé firmy na Děčínsku testují všechny své pracovníky – očkované i neočkované. Jiné používají přesnější metodu PCR.

Zaměstnanci většinou s procedurou problém nemají, majitelé firem zase testování berou jako příležitost odhalit nákazu včas a nenechat ji rozšířit do provozů.

Například ředitel firmy RYKO Martin Vošta se snaží chránit stovky svých zaměstnanců a k očkování je i motivuje. V RYKU už se nějaký čas testují a to povinné, které nařídila vláda už mají také za sebou.

„Testujeme všechny neočkované čtyři týdny, a to PCR testem. Těch neočkovaných máme 14 z celkového počtu 340 zaměstnanců. Potom testujeme i lidi nad 60 let, protože nám to připadá fajn,“ ukazuje v exelové tabulce Vošta a dodává: „Máme dodavatele, který sem jezdí, provádí odběry a druhý den se dozvíme výsledek. Zatím jsme měli třikrát všechny negativní, včera poprvé jsme se dozvěděli o jednom pozitivním, takže ten už je doma.“

První testování už mají za sebou i zaměstnanci komunitního spolku CEDR z Rumburku. Ředitel spolku Miroslav Řebíček, pod který patří azylový dům v Rumburku, nebo i čokoládovna a kavárna v Krásné Lípě se rozhodl, že antigenní testování podstoupí všichni zaměstnanci, neočkovaní i očkovaní.

„Nám to přijde logické. Očkování neznamená to, že se ten člověk nemůže nakazit,“ vysvětluje Řebíček.

Pokud se zaměstnanec odmítne nechat otestovat, musí dodržovat protiepidemická opatření. „To znamená mít respirátor po celou dobu na pracovišti, rozestupy, oddělené stravování,“ vypočítává ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO.

Nedodržení povinnosti se otestovat musí pak zaměstnavatel nahlásit na hygienické stanici.

Spustit audio

Související