Filmové kalendárium: Zbyšek

20. květen 2016
Filmové kalendárium

Dnes zabrousíme do dabingu, probereme sci-fi i rychlá auta a tvrdý chleba učitelů. Je 20. května a v kalendáři je Zbyšek.

To jméno spojuje dva velké pojmy českého dabingu: Zbyšek Pantůček a Zbyšek Horák. Na to, že jméno Zbyšek je oblíbené hlavně v Polsku a v České republice je Zbyšků slabých osm stovek, se to sešlo velmi vzácně.

Stálá role Zbyška Pantůčka je třeba velitel vesmírné lodi Zapp Branigan, kterého najdete v kresleném sci-fi seriálu Futurama. Ten je na pohled podobný jako Simpsonovi, ale je o řád bláznivější.

Pokud se díváte na televizi alespoň hodinu denně, určitě je u vás také hlas Zbyška Horáka doma. Například v dabingu Jeremy Clarksona v magazímu BBC o autech Top Gear, který u nás vysílají televize rodiny Prima. Přesvědčte se:

Slyšet Zbyška Horáka opravdu není problém, ale vidět ho, to už je těžší. Ale jde to, třeba ve filmu Petra Šíchy z roku 2010 Bastardi - tam si zahrál malou roli ředitele školy, kterého opouští schopný učitel.

Tolik dnešní poklona Zbyškům v českém dabingu – a nezůstaneme dlužni ani informaci, kde hledat Zbyšky na severu Čech. Je to na Děčínsku, tam by jich mělo být 15 a z toho dokonce jeden Zbislav - a ti jsou velmi vzácní.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.