Filmové kalendárium: Medard

8. červen 2017
Filmové kalendárium

Dnes si postěžujeme na rozmary počasí, a protože je červen, podíváme se k rybníku a k řece. Je 8. června, svátek má Medard. Kdy jindy mluvit o počasí než dnes, když přece všichni víme, že Medardova kápě 40 dní kape!

Rákosníček se v počasí vyzná, i když v druhé sérii, která se poprvé hrála v roce 1983, byl asi s tím poroučením větru dešti dost podezřelý. V tomhle díle nezjednal horko:

Jméno Medard přitom nemá s deštěm ani počasím nic společného - pravděpodobně je germánské a patří mužům, kteří jsou moc tvrdí. A jako takových je jich velmi málo - v celé České republice sotva tři desítky. Ale pozor, na severu Čech máme hned dva - jednoho na Liberecku a jednoho na Jablonecku.

A pak tu máme film k počasí a červnu doslova povinný - Rozmarné léto, které Jiří Menzel natočil v roce 1967. Točil ve skutečnosti až na podzim, a to nejenže bylo zima, ale i tráva už zežloutla.

Oběma severočeským Medardům všechno nejlepší!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.