Feng shui zahrada

24. červen 2013

Starobylé čínské učení Feng shui pracuje s energií čchi, která proudí naší zahrádkou, kolem domu a samozřejmě i do domu. Jak by tedy měla taková zahrada podle Feng shui správně vypadat?

„Cestička k domu by měla být klikatá. Pokud jí máme rovnou, měli bychom tam vysázet nějaké stromky nebo kytičky, abychom jí uměle navodili to klikatění.“ popisuje znalkyně Feng shui Dana Jirsáková.

Pokud je totiž cesta k domu přímá, energie po ní rychle proběhne a zmizí, zatím co by měla zůstat. Ke vchodu do domu je také vhodné postavit strážce – například v podobě květináčů. „Vždycky bychom ale měli dávat ke vchodu dva stejné květináče, do nich dvě stejné kytky, aby bylo jasné že k sobě patří a že jsou strážci vchodu.“ podotýká Dana Jirsáková.

Zahrada by měla být rozmanitá, plná květin a stromků, pouze na jižní straně zahrady by měl trávník, aby měl majitel domu výhled. Jde opět o to, udržet v zahradě a v okolí domu energii.

Na kterou světovou stranu bychom měli umístit ohniště a jak by mělo vypadat jezírko, pokud ho chceme na své zahradě mít, Poslouchejte...

0:00
/
0:00
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.