Expozice Naši Němci v ústeckém muzeu ukazuje soužití Čechů a Němců za posledních 800 let

18. listopad 2021 13:00

Muzeum města Ústí nad Labem otevřelo 18. listopadu stálou výstavu o soužití Čechů a Němců od 13. století. Využívá v ní i moderní technologie – včetně 3D tisku a 3D projekcí.

Jedním z exponátů je třeba barikáda z knih. Proč právě z nich? To vysvětlil ředitel Collegia Bohemica Petr Koura.

„Protože Češi a Němci si do té doby rozuměli – uměli přirozeně jazyk toho druhého. Po vzniku toho moderního nacionalismu ale už je potřeba brát slovník do ruky, abychom tomu druhému národu rozuměli. A ty knihy? Mohou přinášet jak porozumění, tak mohou vytvářet i barikády mezi lidmi – pokud jsou nacionalistické,“ shrnul Koura.

Další části expozice ukazují lidovou architekturu a umění v česko-německých oblastech i různá nářečí.

Výstava Naši Nemci je první svého druhu v Česku

Asi nejcennější exponát pak najdou návštěvníci v místnosti věnované Karlu IV. – jde o madonu ze 13. století.

„Je zapůjčena z Národní galerie. Vznikla ve 13. století v Porýní. Dostala se do Čech se dvorem Karla IV., ale moc o její další historii nevíme. Ta madona byla nalezena v květnu roku 1945 v bytě nejvýznamnějšího konfidenta pražského gestapa Jaroslava Nachtmanna. Jak se tam dostala, nevíme. Je vysoce pravděpodobné, že původní majitel ji nevydal zcela dobrovolně,“ přiblížil Petr Koura.

Samotné období protektorátu výstava přibližuje z českého, židovského i německého pohledu. Nechybí ani připomínka odsunu Němců. Chodby pak humornými výjevy k daným tématům vyzdobil autor komiksu Opráski s českí hisroje, Jaz.

Výstava Naši Němci v Muzeu města Ústí nad Labem

Výjimečnost výstavy Naši Němci ocenil i ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD.

„Poprvé je tady pokus ukázat to soužití až k tomu 13. století. Myslím si, že je strašně potřeba si začít uvědomovat i to, že jsme tady stovky let v této zemi společně žili, a že to bylo něco, co nás nesmírně obohacovalo a vytvářelo kulturu této země, a to i přes ty tragédie 20. století,“ uvedl ministr Zaorálek.

Spustit audio

Související