Ústecké muzeum přestěhovalo unikátní historické stroje na výrobu mýdel do nového depozitáře

28. červenec 2021 08:27

Muzeum v Ústí nad Labem přestěhovalo unikátní stroje z bývalé výrobny mýdel. Historické kompresory dokládají využití vodíku už více než před 100 lety. Dochovanou technickou památku si budou moci v budoucnu prohlédnout i návštěvníci muzea.

„Toto je část vodíkové kompresorovny z bývalého podniku Schicht, který prostřednictvím stlačování vodíku vyráběl z rostlinného oleje margaríny,“ popisuje muzejník Martin Krsek historické stroje, které ústecké muzeum převezlo do nového depozitáře na Klíši.

Výrobnu mýdel v areálu tehdejší Setuzy, kde byla unikátní památka uložená, totiž čeká demolice.

Právě firma Cannoneer, která má bourací práce na starosti, ústeckým muzejníkům pomáhala se záchranou strojů.

Ten záměr nebyl dát to do šrotu. Nám bylo jasné, že takovou památku prostě nesešrotujeme. Když mě zkontaktoval pan Krsek, a když jsem si trochu nastudoval historii Ústí a pana Schichta, tak jsem pochopil, že to sem prostě patří, a že to zachránit pro město, region a budoucí generace, je asi ta správná cesta,“ vysvětlil ředitel a spolumajitel firmy Cannoneer Zbyněk Ortmann.

Muzejníci teď stroje nechají v depozitáři, kde by mohla v budoucnu vzniknout kompresovorová stanice.

Ústečtí muzejníci chtějí zachránit přes 100 let staré stroje z bývalé Setuzy

„Stroje budou uloženy tady u nás ve skladu. My je budeme postupně konzervovat. Budeme se přitom maximálně snažit zachovat tu patinu, kterou mají. Do roku 2008 byly tyto stroje v provozu. Máme do budoucna plán v tomto objektu zbudovat takzvaný odtajněný depozitář, tedy depozitář, kam budeme zvát návštěvníky,“ popsal Martin Krsek.

Návštěvníci by si podle něj mohli historické památky v depozitáři prohlédnout do 5 let.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související