Ústecké městské muzeum získalo do sbírek středověkou kamennou stélu. Nálezce dostal na oplátku vytesanou kopii

14. říjen 2021 17:46

Muzeum města Ústí nad Labem má od 13. října nový středověký exponát. Je jím kamenná kruhová stéla, vzácná, zhruba metr vysoká kamenná památka s vytesaným křížem. Její nálezce ji muzeu daroval pod podmínkou, že dostane její kopii. Tu vlastnoručně vysekal muzejní konzervátor. Kopie stély bude zdobit prostor naproti kapli v obci Rohatce na Litoměřicku.

Originál kamenné stély budou moci návštěvníci muzea vidět na jeho nádvoří. Replika, kterou vytesal konzervátor Jiří Belis, se vrátí na přání nálezce do obce, kde se kámen našel.

„Ten originál je z trachitu, což je zvláštní kámen,“ vysvětluje Jiří Belis. S kolegy z muzea vyrazil do kamenolomu v Malých Žernosekách, aby našel vhodný kámen na vytvoření kopie. Ten pak opracovával v muzejní garáži.

„Vypracování té volné repliky mi zabralo 17 hodin. Dělal jsem to klasicky – špičák, kladivo. Zhruba dvě hodiny zabralo broušení těch špičáků, protože ty jsou po dvou hodinách práce tupé,“ popisuje muzejní konzervátor.

Středověké sochařské dílo z trachitu našel v náspu silnice poblíž Milbohova na Ústecku Josef Michalec. „Když jsem se procházel v lese podél silnice, bylo to z jedné třetiny,“ popisuje.

Původně si myslel, že narazil na smírčí kříž. Ten ve středověku většinou vytesal a postavil viník nějakého hrdelního zločinu na místě činu. „Viděl jsem nějaký dokument v televizi, tak mě napadlo, že by to mohlo být ono,“ vysvětluje Michalec.

„Nejpravděpodobnější domněnkou je, že se jednalo o hraniční kámen,“ dodává Jiří Belis.

Středověká kamenná památka teď bude zdobit dvůr muzea. Předtím ji ještě prohlédnou odborníci a kámen zakonzervují.

Spustit audio

Související