Exoplanety

11. listopad 2007

Najdeme ve vesmíru další Zemi? Donedávna si tuto otázku kladli jen autoři science-fiction. Od objevu první planety mimo naši soustavu se jí zabývají i vědci - jak si můžete přečíst v nové knize astronoma Zdeňka Pokorného.

Jmenuje se jednoduše Exoplanety, vydalo ji nakladatelství Academia a naši úvodní otázku má v podtitulu. Zdeněk Pokorný do ní srozumitelnou formou shrnul vše podstatné, co je zatím o exoplanetách, tedy planetách, obíhajících jiné hvězdy, než je naše Slunce, známo. Je v tomto ohledu osobou víc než povolanou, má totiž za sebou řadu úspěšných populárně-vědeckých knih. K tomu je navíc vysokoškolským učitelem na brněnské Masarykově univerzitě a také ředitelem Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně. Jeho vědeckou specializací je planetární astronomie.
Svou knihu uvádí historickým přehledem objevování exoplanet. Tady stojí za zmínku, že ačkoliv se jako rok objevení první exoplanety oficiálně uvádí rok 1995, kdy astronomové Mayor a Queloz prokázali existenci oběžnice u hvězdy 51 Pegasi, ve skutečnosti byly první exoplanety objeveny o tři roky dříve. Zdeněk Pokorný vás seznámí s pěti základními metodami, které buď jsou a nebo by v budoucnu mohly být k objevování exoplanet používány. Zatím jde vesměs o metody nepřímé, protože exoplanety jsou příliš daleko a ve svitu svých sluncí pro nás takřka neviditelné.
Planetární soustavy, obíhající kolem vzdálených hvězd, překvapily astronomy tím, že se často diametrálně liší od naší sluneční soustavy. Zdeněk Pokorný vám přiblíží devět konkrétních příkladů. Další stránky své publikace pak věnuje možným scénářům vzniku těchto cizích soustav. Nechybí tu ani přehled připravovaných projektů, které by se měly věnovat dálkovému průzkumu exoplanet a hledání takových, které nás zajímají nejvíc. Zatím jsou objevovány prakticky bez výjimky jen tzv. horcí Jupiteři, tedy obří plynné planety, ale astronomové by rádi našli i planety malé, s pevným povrchem, podobné té naší. Jejich výzkum nám umožní lépe pochopit vznik a vývoj Země a možná i budoucnost, která ji čeká. Stále víc se ukazuje, že existence inteligentního života ve vesmíru je podmíněna tolika okolnostmi, že je takřka nepochopitelné, že na naší planetě takový život skutečně vznikl. Výčtem těchto okolností astronom Zdeněk Pokorný svou knihu uzavírá.
Počtou si v ní laici i lidé, kteří se astronomickou problematikou cíleně zabývají. Vlastní text je obohacen doplňujícími informacemi v hnědých rámečcích. Ty obsahují vysvětlení některých důležitých pojmů a jevů - dočtete se v nich například co je pulsar, hnědý trpaslík nebo Dopplerův jev, ale nabízejí i přehledy hypotéz nebo fyzikální objasnění popisovaných jevů se vzorci a schématy. To vše je doplněno řadou unikátních fotografií a ilustrací. Publikace Zdeňka Pokorného Exoplanety je nabitá informacemi, přesto však poměrně útlá; stejně "útlé" jsou zatím i znalosti astronomů o vzdáleném světě exoplanet. Je ale mimořádně fascinující, že o tomto světě ještě před pouhými 15 lety nikdo neměl ani ponětí.

Pokorný, Zdeněk: Exoplanety. Najdeme ve vesmíru další Zemi? Praha: Academia, 2007. ISBN 978-80-200-1510-5

Exoplanety
autor: frv
Spustit audio