Dvaadvacetiletý muž z Děčína si vyslechne rozsudek v rozsáhlém případu zneužívání dívek prostřednictvím internetu

20. duben 2018

Nejméně 160 dívek podle obžaloby zneužil prostřednictvím internetu 22letý muž z Děčína. U Krajského soudu v Ústí nad Labem si dnes (20. 4.) vyslechne rozsudek.

Státní zástupkyně žádá trest vězení kolem devíti let, naopak jeho obhájkyně navrhla méně než pětileté vězení, což je pod trestní sazbou – ta je 5-12 let.

Podle žalobkyně mladík v letech 2012 až 2015, zčásti byl tedy ještě mladistvý, prostřednictvím různých sociálních sítí kontaktoval dívky, aby ho, jako jinou dívku, za kterou se vydával, přesvědčily, že nejsou pedofil a mámil z nich různé intimní fotky.

Pak jim vyhrožoval, že fotky zveřejní, nebo předá policii a nutil je tak k dodávání dalších intimností.

Zaměřil se zejména na děvčata kolem 10 až 12 let, podle zabavených konverzací ale kontaktoval dívky od 7 do 24 let. Muž se k činům přiznal, popřel pouze osahávání jedné dívky, a řekl, že toho lituje.

V Ústí začne soud s mužem, který přes internet údajně zneužil víc než 150 dívek a dětí

Domácí násilí - zneužívání - násilí na ženách - femicida

Ústecký krajský soud dnes (14. 12.) začne řešit případ rozsáhlého obtěžování dívek. Žalobce z něj viní muže z Děčína. Podle kriminalistů se snažil od mladistvých vylákat fotografie nebo video se sexuální tématikou. Když odmítly, vyhrožoval jim zveřejněním už získaných fotografií.

Podle sexuologického posudku není mladý muž pedofil – znalec Petr Weis ale řekl, že na svůj věk byl psychosexuálně nevyzrálý, v podstatě závislý na erotické internetové komunikaci, a tato porucha osobnosti snížila jeho schopnost se ovládat. Nicméně věděl, že dělá něco špatného. Doporučil mu proto ambulantní léčbu.

Obhájkyně obžalovaného, mimo jiné i proto, požaduje trest pod spodní hranicí sazby – argumentovala například tím, že si neuvědomoval důsledky svých činů. Dále navrhla zproštění viny u 4 skutků – jednak u toho přímého kontaktu, a také u případů, kdy šlo o plnoleté ženy, které ho buď odmítly, nebo jim nevadilo, že mu dávaly intimní záběry.

Státní zástupkyně naopak činy zhodnotila tak, že by se dala využít i zvýšená sazba, ale vzhledem k některým polehčujícím okolnostem navrhla trest vězení 8,5 až 9,5 roku.

O rozsáhlosti případu svědčí i to, že jen vyhlášení rozsudku odhaduje soudce Jiří Bednář na 6 až 7 hodin.

Spustit audio

Související