Děti, bezpečnost a Internet

4. únor 2013

Máte přehled, kolik času tráví vaše dítě u internetu a co na něm provozuje? Proč se ptáme? 4.února je Dnem bezpečnějšího internetu.

Má upozornit na to, aby si každý uživatel internetu uvědomil vlastní zodpovědnost k sobě i k ostatním uživatelům internetu. Vychází také kniha, která by měla pomoci naučit zodpovědnosti děti a jejich rodiče.

Jmenuje se Bezpečnost dětí na Internetu - Rádce zodpovědného rodiče" a bude důležitým materiálem pro širokou veřejnost od rodičů až po pedagogické pracovníky a čtenářskou veřejnost, kterou problematika nebezpečí na Internetu zajímá.

Jakými tématy se kniha zabývá? „Za všechny bych jmenovala elektronické ústrky, jako je kyberšikana nebo sexting – vytváření nebo sdílení vlastních obrazových materiálů se sexuální tématikou...“ vysvětluje jedna z autorek publikace Lenka Eckertová.

Kniha se věnuje i problematice počítačových virů nebo manipulací s informacemi a ovlivňování reklamou a nevhodným marketingem. I v těchto oblastech života ve světě internetu je potřeba se dobře orientovat a právě děti to zatím neumí.

Další velká kapitola je věnována dětem a závislostí na PC a počítačových hrách. Někteří psychologové už teď totiž varují, že se tento druh závislosti může stát velkým problémem budoucnosti.

Kniha samozřejmě jenom nepopisuje zmiňované jevy, ale poskytuje i rady, jak včas odhalit, že se zmiňované téma týká právě vašeho dítěte. A co je důležité, najdete tu i návody, jak těm jevům předejít.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio