Podvody na internetu? Většinou si za problémy můžeme sami

I když si svůj počítač zabezpečíte nejnovějším antivirovým programem, ještě to neznamená, že vás podvodníci nepřipraví o peníze, nebo dokonce o vaší identitu na internetu. Za většinu podvodů spáchaných přes internet totiž může především neznalost uživatelů.

Na začátku může být nechtěné prozrazení hesla k emailovému účtu. Jeden nedávno vyřešený případ prozradil host Dopoledního expresu kriminalista kpt. Lukáš Rössler.

„Jedna realitní kanceláře nabízela přes internet pronájmy a inkasovala zálohy převodem z účtu. Zákazníci ale až po zaplacení zjistili, že realitka nic takového nenabízí. Nakonec se přišlo na to, že jeden realitní makléř před lety vypsal přihlašovací údaje k pracovnímu emailu na podvodnou stránku. Podvodník se tak dostal do emailového účtu a jeho jménem jednal s klienty. Peníze si pak nechával posílat na své zahraniční konto,“ popisuje kriminalista.

Další možností, jak nás podvodníci můžou okrást, je nabídka zboží za neodolatelné ceny. Hodně lidí věří nakupování na internetu natolik, že je ani nenapadne ověřit si, komu peníze posílají.

„Často stačí si ve vyhledávači zadat telefonní číslo, emailovou adresu nebo číslo bankovního účtu a zkušenosti jiných podvedených lidí už napoví, že je něco v nepořádku,“ varuje kpt. Lukáš Rössler.

Celý rozhovor s ním si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu. Pohodu u poslechu vám přeje Český rozhlas Sever!

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.