Pekařina? To byla láska na první pohled, vzpomíná pekař z Tisé

Před 15 lety při pobytu ve francouzských Pyrenejích ochutnal chleba od tamního pekaře, který chleba zadělával ručně a pekl ho v peci na dřevo. David Španbauer zcela propadl kouzlu tohoto voňavého řemesla – rozhodl se ihned zůstat u pekaře a začal se tomuto řemeslu učit.

Po vyučení se vrátil zpět do Čech a pekárnu si zařídil v Tisé, kde bydlí. V současné době tam peče třikrát týdně, vždy kolem 30 žitných a 30 pšeničnožitných bochníků. Pečení prý není nikdy stejné – vliv na kynutí těsta má počasí, tlak i stav měsíce.

Vyprávět bude i o svém nedávném pobytu u italských pekařů, kteří podle něj těsto spíš hladí, zatímco ti čeští se s ním spíš perou. Jak se také dozvíte, rozdíl v kvalitě českého a italského chleba je nejen v mouce, ale i v jednom jediném specifickém pohybu při jeho zadělávání…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.