Pekařina? To byla láska na první pohled, vzpomíná pekař z Tisé
Před 15 lety při pobytu ve francouzských Pyrenejích ochutnal chleba od tamního pekaře, který chleba zadělával ručně a pekl ho v peci na dřevo. David Španbauer zcela propadl kouzlu tohoto voňavého řemesla – rozhodl se ihned zůstat u pekaře a začal se tomuto řemeslu učit.
Po vyučení se vrátil zpět do Čech a pekárnu si zařídil v Tisé, kde bydlí. V současné době tam peče třikrát týdně, vždy kolem 30 žitných a 30 pšeničnožitných bochníků. Pečení prý není nikdy stejné – vliv na kynutí těsta má počasí, tlak i stav měsíce.
Vyprávět bude i o svém nedávném pobytu u italských pekařů, kteří podle něj těsto spíš hladí, zatímco ti čeští se s ním spíš perou. Jak se také dozvíte, rozdíl v kvalitě českého a italského chleba je nejen v mouce, ale i v jednom jediném specifickém pohybu při jeho zadělávání…
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.