Pekařina? To byla láska na první pohled, vzpomíná pekař z Tisé

Před 15 lety při pobytu ve francouzských Pyrenejích ochutnal chleba od tamního pekaře, který chleba zadělával ručně a pekl ho v peci na dřevo. David Španbauer zcela propadl kouzlu tohoto voňavého řemesla – rozhodl se ihned zůstat u pekaře a začal se tomuto řemeslu učit.

Po vyučení se vrátil zpět do Čech a pekárnu si zařídil v Tisé, kde bydlí. V současné době tam peče třikrát týdně, vždy kolem 30 žitných a 30 pšeničnožitných bochníků. Pečení prý není nikdy stejné – vliv na kynutí těsta má počasí, tlak i stav měsíce.

Vyprávět bude i o svém nedávném pobytu u italských pekařů, kteří podle něj těsto spíš hladí, zatímco ti čeští se s ním spíš perou. Jak se také dozvíte, rozdíl v kvalitě českého a italského chleba je nejen v mouce, ale i v jednom jediném specifickém pohybu při jeho zadělávání…

Spustit audio