Prospěšný zimní jídelníček očima lektorky zdravé výživy
Jak si připravit zdravé a vyvážené jídlo? O tom si povídáme s lektorkou zdravé výživy Veronikou Hájkovou.
„Konzumovat vánoční cukroví, které jsme připravovali třeba už na začátku prosince, bych už teď příliš nedoporučovala – může obsahovat různé žluklé tuky, které by nám nemusely prospět. A pokud už se rozhodneme si nějaké to cukroví dát, tak opravdu s mírou – jeden nebo dva kousky, víc ne,“ upozorňuje hned na začátek Veronika Hájková.
Proč bychom se měli zaměřit v první řadě na pitný režim? „Zima je o koření, o bylinkách – místo slazených nápojů a alkoholu bych všem doporučila nějaký čaj pro zahřátí – třeba ze zázvoru nebo s bylinkami, které jsme si nasušili v létě,“ nabízí lektorka.
Má se začínat se zdravým stravováním zlehka? Co způsobují extrémní diety a na co bychom měli při sestavování jídelníčku myslet? Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.