V Ústí začne soud s mužem, který přes internet údajně zneužil víc než 150 dívek a dětí

14. prosinec 2017

Ústecký krajský soud dnes (14. 12.) začne řešit případ rozsáhlého obtěžování dívek. Žalobce z něj viní muže z Děčína. Podle kriminalistů se snažil od mladistvých vylákat fotografie nebo video se sexuální tématikou. Když odmítly, vyhrožoval jim zveřejněním už získaných fotografií.

„Jedná se podle nás o nejrozsáhlejší případ obdobného druhu v Česku. Jde o 153 skutků jednoho pachatele, který je v současnosti už zadržený. Je obviněn celkem ze sedmi trestných činů, z nichž nejzávažnější je sexuální nátlak,“ informoval po předání obžalovaného muže ze Slovenska loni v listopadu kriminalista Martin Charvát.

Podle policie kontaktoval muž pod falešnou identitou na sociálních sítích tisíce dívek mladších 15 let. Cílem bylo získat jejich fotografie nebo video se sexuální tématikou.

Taktika byla podle jednoho z kriminalistů různá: „Vydával se nejen za policistu, který vyšetřuje mravnostní trestnou kriminalitu, ale i za gynekologa, psychologa, a ve většině případů za dívku, která má lesbické sklony. Ty děti mu většinou chtěly pomoci.“

Čtěte také

Pokud ale odmítly, vyhrožoval jim podle kriminalistů zveřejněním už získaných fotografií.

„To nejhorší byl opravdu ten způsob komunikace. Začalo to nevinně, většinou se žádostí o pomoc, pak to postupně přešlo až do takové té drsné komunikace, kdy už si nebral servítky, už nepředstíral to, co je, a chtěl tvrdě po těch dětech dosáhnout toho svého cíle,“ dodal po zadržení obžalovaného muže jeden z vyšetřovatelů.

Kriminalisté muže obvinili už loni v září, následně se obžalovaný přesunul na Slovensko, kde ho policie zadržela. V současnosti čelí obžalobě ze sedmi trestných činů – v případě uznání viny mu hrozí až 12 let vězení.

autor: hau
Spustit audio