Dukátové buchtičky s krémem čili se šodó

Šodó, správně chaudeau, je sladká vinná omáčka na moučníky, ale pro tento případ volíme českou vychytávku – místo vína dáme pidipanáčka rumu…

Suroviny:
na těsto: 3 hrnky polohrubé mouky
asi tři čtvrtě hrnku vlahého mléka
1 vejce (lze vynechat)
3 lžíce cukru
4 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla nebo hery
půl sáčku suchého droždí nebo půl kostičky čerstvého
špetka soli
tuk na plech
na krém: 750 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
3lžíce cukru
1 lžíce rumu

Postup:

1. Zaděláme kynuté těsto (pokud použijeme čerstvé droždí, připravíme z trochy mléka a lžičky cukru předem kvásek, suché vsypeme rovnou do mouky a přidáme ostatní suroviny. Do hladka vypracované těsto dáme na teplé místo pod utěrkou kynout (alespoň tři čtvrtě hodiny).

2. Z vykynutého těsta na jemně pomoučeném válu vyvalujeme válečky, odkrajujeme malé kousky, v dlaních zakulatíme a kuličky sázíme na vymaštěný plech. Aby šly upečené buchtičky dobře od sebe, měly by se tukem pomazat i po stranách. Vychytávka: plech na jedné straně mírně podložíme (stačí tužka), vymažeme rozpuštěným tukem (olejem) a zbytek nalijeme do plechu. Tuk steče k jedné straně a tam postupně tvořené buchty smočíme a klademe do řádek. Lze použít i při pečení klasických buchet.

3. V předem vyhřáté troubě upečeme do zlatova a ke konci pečení připravíme krém – z mléka odebereme hrnek, v něm rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Ostatní mléko přivedeme k varu, vlijeme do něj mléko s pudinkem a uvaříme řídký krém. Až ke konci přimícháme lžíci rumu.

4. Na hlubokém talíři přelijeme porci buchtiček krémem a sklízíme zaslouženou chválu. A třetí vychytávka: když už se s těmi buchtičkami namáháte, upečte jich víc, dají se zamrazit a příště už jen vaříte krém, zatímco potřebné množství mražených buchtiček napařujete na pařáčku nad vařící vodou jako knedlíky.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.